latinica  ћирилица
19/01/2016 |  21:23 | Autor: sputniknews.com

Turska: Erdogan hoće film o sebi

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, po svoj prilici, želi da se pridruži onima čije su životne priče zahvaljujući ekranizovanim biografijama postale opšte poznate.

Na filmu su već ovjekovječeni životi Linkolna, Mahatme Gandija i britanskog kralja DŽordža Šestog, a u martu će se u bioskopima naći film o počecima Erdoganove karijere.

Snimanje počinje ove nedjelje, a film je posvećen mladosti, ali i karijeri Redžepa Tajipa Erdogana, “od djetinjstva u siromašnom predgrađu Istanbula do uspona na poziciju gradonačelnika“, rekli su medijima producenti filma.


“Film će prikazati Erdoganovo detinjstvo u četvrti Kasimpaša, na obalama Zlatnog roga Istanbula, zatim njegov rad na poziciji gradonačelnika Istanbula od 1994 do1998. i vrijeme provedeno u zatvoru 1999.“, rekao je agenciji “Anadolija“ producent Ali Avči.

Godine 1999. aktuelni turski predsednik proveo je četiri mjeseca u zatvoru jer je “podsticao na mržnju baziranu na religioznim razlikama“, u govoru koji je održao u gradu Sirtu.

Govor, koji je doveo do njegovog pada i zabrane političkog djelovanja sve do trenutka kada je njegova partija došla na vlast 2002, Erdogan je održao 1997. godine. Tokom svog obraćanja Erdogan je pročitao pjesmu Zije Gokalpa.


Scenografija, koja će dočarati okruženje u kojem je predsednik Turske proveo svoje detinjstvo, već je postavljena u Sjevernom Kipru, gde će biti snimljen i najveći dio filma.

Poznata turska glumica Ozlem Balči igraće njegovu suprugu, Emine Erdogan.

U Turskoj već postoje stadioni i institucije koje nose Erdoganovo ime.