latinica  ћирилица
26/01/2016 |  16:14 | Autor: SRNA

"Super auto-put" od Njujorka do Moskve!

Neki ruski zvaničnici podržavaju ideju o pravljenju "super auto-puta" koji bi spajao Njujork, London i Moskvu na dionici dugoj 20.777 kilometara, od čega bi deset hiljada prolazilo kroz Rusiju!
"Super auto-put" od Njujorka do Moskve (Foto:  Sijutech) -
"Super auto-put" od Njujorka do Moskve (Foto: Sijutech)

Cijeli poduhvat koštao bi tri hiljade milijardi dolara, a ruski stručnjaci ga nazivaju "međucivilizacijskim projektom", kojim bi nastao svijet zasnovan na vrhunskoj tehnologiji.

Stručnjaci, kao jedan od velikih problema, osim cijene, navode prostor između Rusije i Aljaske, gdje se nalazi Beringov prolaz širok 88 kilometara.

Kao moguća rješenja pominju se stalna brodska veza, podvodni tunel i most.

Za prelazak više od 20.000 kilometara pri prosječnoj brzini od 130 kilometara na sat automobilom bi trebalo 160 sati. To znači da bi vožnjom bez prestanka putnici na krajnju desticanciju stizali za, otprilike, sedam dana.

Sa pauzama i odmorom vozača, sve bi trajalo koji dan više.

Pod uslovom da automobil troši sedam litara benzina na 100 kilometara, na ovaj put vozači bi potrošili ukupno 1.454 litra. Sve to odnosi se samo na put u jednom pravcu.

Ideju o "super auto-putu" ruski predsjednik Vladimir Putin pomenuo je prije godinu dana, a sada je zagovara predsjednik Svjetskog društvenog foruma "Dijalog i civilizacija" Vladimir Јakunjin.

On je Ruskoj akademiji nauka iznio projekat u sklopu kojeg bi bili korišćeni auto-putevi na sjeverozapadu Evrope uz nadograđivanje puteva preko Sibira i Aljaske, koji bi bili povezani sa onima u Sjevernoj Americi, pa sve do Njujorka, navodi grčki list "Pondiki".