latinica  ћирилица
27/01/2016 |  09:07 | Autor: klix.ba

Fizičar na sebi testirao Njutnove zakone (VIDEO)

Norveški fizičar Andreas Val vjerovatno je jedan od posljednjih naučnika na planeti koji fizičke zakone ne testira u laboratoriji nego na sebi.
Testiranje Njutnovog zakona - Foto: Screenshot/YouTube
Testiranje Njutnovog zakonaFoto: Screenshot/YouTube

Valova želja je bila da demonstrira Njutnove zakone kretanja kroz ponašanje objekata na koje utiče centripetalna sila, tjerajući ih na kružno kretanje, a koji se posljedično ubrzavaju tokom približavanja zamišljenom centru kruga.

Iako se sve može demonstrirati u kontrolisanoj sredini unutar dobro opremljene laboratorije, ili pak u prirodi pomoću dobre opreme, Val se odlučio da dokaže Njutnove zakone vezavši sebe na konopac 14 metara iznad tla.

Fizičar je svojim aktom dokazao da će zakoni fizike biti validni u svakoj situaciji, pa i u onoj koja ga je mogla koštati života, ili bar polomljenih udova. Zahvaljujući razumijevanju Njutna, Valov pad zaustavila je upravo centripetalna sila koja je djelovala na tijelo (teg) zavezano za drugi kraj konopca.

Tijelo je prilikom obmotavanja oko metalne cijevi počelo da dobija ubrzanje zbog približavanja zamišljenom centru kruga, što je Vala spaslo od odlaska u bolnicu.