latinica  ћирилица
27/01/2016 |  11:52 ⇒ 12:44 | Autor: TANЈUG

Virus Zika potvrđen u više zemalja EU

Virus Zika, potvrđen je kod jednog muškarca iz Danske koji je boravio u Meksiku i Brazilu, nije prvi takav slučaj u Evropi.

Rom Žan iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Stokholmu kaže da su potvrđeni slučajevi ovog oboljenja i u Njemačkoj i Britaniji.

Sara Rorbeker iz Švedske agencije za javno zdravlje navela je da je slučaj Zika potvrđen i u Švedskoj prošlog ljeta, kod pacijenta koji je bio u kontakt sa virusom na putovanju, ali da se ništa dramatično tim povodom nije desilo.

Zemlje Evropske unije nemaju obavezu da prijave slučaje oboljevanja od virusa Zika, navodi AP.

Svjetska zdravstvena organizacija je ranije upozorila da bi opasni virus Zika mogao da se proširi u brojnim zemljama i da će najverovatnije doći do širenja virusa u svim zemljama Јužne i Severne Amerike, osim Kanade i Čilea.

Za ovaj virus koji prenose komarci ne postoji lijek, a infekcija izaziva simptome poput temperature, konjuktivitisa i glavobolje.

Virus je najopasniji za trudnice, jer utiče na plod, a djeca se rađaju sa oštećenjima mozga što može dovesti i do smrti.

Do sada se virus Zika pojavio u 23 zemlje, a ministarstva zdravstva pojedinih zemalja su savjetovala da se trudnoće, po mogućnosti, za sada odlože.