latinica  ћирилица
27/01/2016 |  15:10 | Autor: Agencije

Bil Gejts ubjedljivo najbogatiji na planeti

Činjenica da je do sada donirao 40 milijardi dolara nije sprečila Bila Gejtsa da se zadrži na vrhu liste najbogatijih osoba na planeti, objavila je agencija "Wealth-X" koja u svojoj bazi ima 110.000 bogatih osoba i prati njihova ulaganja, poreze koje plaćaju, štednju i druge faktore.
Bil Gejts - Foto: TANЈUG
Bil GejtsFoto: TANЈUG

Na prvom mjestu najbogatijih ljudi i ove godine je Bil Gejts koji poseduje 87,4 milijarde dolara. Svoje bogatstvo izgradio je u “Majkrosoftu“ koji je osnovao prije 40 godina sa prijateljem iz detinjstva Polom Alenom.

Gejts nije samo najbogatiji čovjek, već i najdarežljiviji, pa je putem svoje fondacije Bil i Melinda Gejts donirao 40 milijardi dolara.

Pomaže siromašnima, u borbi protiv HIV-a, malarije i drugih zaraznih bolesti, te su donirali u kompaniju “Grejl“ koja kreira testove za krv kojim se otkriva svaki oblik raka.

Na drugom mjestu je Amansio Ortega koji ima 66,8 milijardi dolara. Vlasnik je modne kompanije “Inditeks“. Od 14 godine radi u modnom svijetu, a prodavao je odjeću u lokalnoj prodavnici.

Na trećem mjestu nalazi se američki preduzetnik u direktor osiguravajuće kompanije “Berkšir hatavej“ Voren Bafet, čije je bogatstvo procjenjeno na više od 60 milijardi dolara. Bafet je veliki filantrop i jedan od milijardera koji su se obavezali da svoje bogatstvo doniraju nakon smrti.

DŽef Bezos, takođe američki preduzetnik, nalazi se na četvrtom mjestu sa 56,6 milijardi dolara, a prate ga industrijalci Dejvid i Čarls Koh sa 47,4 i 46,8 milijardi dolara.