latinica  ћирилица
30/01/2016 |  18:47 | Autor: Agencije

Naučnici izumili kompjuter koji čita misli

Kompjuteri će u budućnosti na osnovu čitanja električnih signala u mogzu moći da predviđaju šta ljudi vide. Radikalan novi program može da dekodira ljudske misli gotovo u realnom vremenu, tvrde američki istraživači.
Mozak (Foto: Thinkstock) -
Mozak (Foto: Thinkstock)

U istraživanju koje je sproveli naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu, učestvovalo je sedam pacijenata sa epilepsijom koji se trenutno nalaze na liječenju u Harborvju medicinskom centru u Sijetlu, piše "Dejli mejl".

Ispitivane su reakcije pacijenata na dvije različite vrste prikaza – lica i kuća. Dekodiranje se odvija u roku od nekoliko milisekundi, a kompjuter sa 95 odsto preciznosti pogađa šta je ispitanik, kojem je u trenutku dekodiranja mozak prikačen na elektrode, video.

Elektrode, priključene na temporalne režnjeve pacijenata bile su povezane sa kompjuterskim softverom koji ima sposobnost prepoznavanja dva karakteristična svojstva moždanih signala – potencijale u vezi sa evociranjem događaja i spektralne promjene u vezi sa širokom propusnom moći signala.

Neurolog Raješ Rao, koji je učestvovao u istraživanju, prvo svojstvo je okarakterisao kao “stotinu neurona koji se pokreću kada nam je neka slika prikazana“, a drugo svojstvo kao “dalju obradu podataka nakon prvog talasa informacija“.

“Dobili smo različite odgovore sa različitih lokacija na koje su bile smještene elektrode. Neke su reagovale na lica, a druge na kuće“, navodi Rao.

Softver je uzorke moždanih signala sakupio i obradio 1000 puta u sekundi kako bi izdvojio njihove karakteristike. Takođe je izvršio posebnu analizu podataka sa ciljem da ustanovi koja kombinacija lokacija elektroda i tipova signala je bila u najužoj vezi sa onim što su pacijenti vidjeli.

'Tradicionalne metode istraživanja bile su usmjerene na izučavanje zasebnih neurona. Naša studija pruža širu sliku, na nivou velikih neuronskih mreža, o tome kako osobe u budnom stanju i sa usmerenom pažnjom percipiraju složene vizualne oblike“, objašnjava Rao.

Novi program mogao bi jednog dana da doprinese stvaranju uređaja zahvaljujući kojima bi pacijenti sa sindromom “izolovanog čovjeka“ mogli da komuniciraju. U pitanju su osobe koje su nakon moždanog udara ili usljed oduzetosti izgubile mogućnost komunikacije sa drugim ljudima.

Istraživanje je objavljeno u magazinu "PLOS Computational Biology".