latinica  ћирилица
31/01/2016 |  08:37 ⇒ 20:43 | Autor: SRNA

Nacionalni dan borbe protiv pušenja - duvanski dim utiče na sve ćelije u organizmu (VIDEO)

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana u Republici Srpskoj Darko Marković rekao je da je pušenje osnovni faktor za nastanak karcinoma pluća, da je jedan od najčešćih faktora rizika za srčani napad, te da i sterilitet može biti jedna od posljedica pušenja.

Marković je izjavio da štetni produkti pušenja utiču na sve ćelije u ljudskom organizmu, počevši od gornjih respiratornih organa, bronhija, dušnika i pluća, zbog čega je pušenje osnovni faktor za nastanak karcinoma pluća.

Prema njegovim riječima, istraživanje je pokazao da pušenje, odnosno udisanje sagorijevanja duvana i duvanskih proizvoda, stvara do 4.500 štetnih hemijskih sastojaka, od čega je 40 izrazito kancerogeno.

- Naučno je dokazano da trudnice koje puše rađaju djecu koja su manja na rođenju za 10 odsto, kao i da žene koje puše češće imaju spontani pobačaj ili prijevremeni porođaj. Djeca koju rode majke pušači češće obolijevaju od upala srednjeg uva, imaju češće hronične respiratorne infekcije hronične i kožne alergijske reakcije - rekao je Marković.

Povodom 31. januara, Nacionalnog dana borbe protiv pušenja, Marković je naglasio da je pušenje jedan od najčešćih faktora rizika za srčani napad, osim gojaznosti i fizičke neaktivnosti.

- U svijetu, pa tako i u Republici Srpskoj sve je veći problem steriliteta, što takođe može biti jedna od posljedica pušenja. Istraživanja su pokazala da se kod partnera koji puše poveća stepen nemogućnosti začeća - naveo je Marković.

On je dodao da je kod muškaraca koji puše dokazano da imaju manju pokretljivost spermatozoida, što je veoma bitno za oplodnju.

- Samim tim što je Svjetska zdravstvena organizacija označila 31. maja kao Dan borbe protiv pušenja, kao globalne pošasti, govore o tome koliko je pušenje štetna navika i veoma opasna po ljudsko zdravlje - smatra Marković.

Marković je napomenuo da u Republici Srpskoj puši od 30 do 34 odsto stanovništva, ali da je pozitivno što je iz godine u godinu taj broj sve manji.

- U Republici Srpskoj imamo set zakonskih rješenja koji pomažu u borbi protiv pušenja, odnosno zakoni o zabrani prodaje cigareta licima mlađim od 18 godina, zabrani pušenja na javnim mjestima, te zabrana reklamiranja duvana i svih duvanskih proizvoda - rekao je Marković.

Osim zakonskih rješenja, tvrdi Marković, smanjenju broja pušača doprinosi i stalna aktivnost zdravstvenih radnika, koji svoje pacijente upozoravaju da je to štetna navika i bolest zavisnosti.