latinica  ћирилица
31/01/2016 |  16:21 | Autor: klix.ba

Život na Marsu je moguć: Gljivice preživjele 18 mjeseci u svemiru

Nakon puta dugog godinu i po dana u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), grupa gljivica koje su sakupljene sa Antarktika, pokazale su da mogu da se prilagode uslovima na Marsu.
Mars (Foto: Thinkstock) -
Mars (Foto: Thinkstock)

Više od polovine ćelija ostalo je živo tokom izlaganja marsovskim uslovima, što je pokazalo da je život na Crvenoj planeti moguć.

Uzorci gljivica pomogli su istraživačima da procjene opstanak i stabilnost mikroskopskih živih oblika na ovoj planeti. Naučnici su uzeli uzorke gljivica "Cryomyces antarcticus" i "Cryomyces mintersa" suvog djela Arktika. Ova stvorenja sposobna su da prežive surove uslove poput leda, snijega i ekstremnih vjetrova.

Istraživači su ih stavili u platformu "EXPOSE-E" koja simulira ekstremne svemirske uslove, poput onih koji su na Marsu. "EXPOSE-E" je razvila Evropska svemirska agencija koja je poslata na ISS.

Arktičke gljivice su izložene marsovskim uslovima na 18 mjeseci (95 odsto CO2, 1,6 posto argona, 0,05 odsto kiseonika, 2,7 odsto azota i 370 djelova na milion H2O pri pritisku od 1.000 Paskala).

Neki uzorci su izloženi i ultraljubičastom zračenju, sličnom na Marsu, koje je veće od 200 nanometara, a drugi uzroci su izloženi slabijem zračenju.

Nakon 18 mjeseci otkriveno je da su mnoge ćelije preživjele.