latinica  ћирилица
31/01/2016 |  16:44 | Autor: Agencije

Naučnici uzgojili ljudsko uvo na leđima pacova

istraživači Univerziteta u Tokiju i Univerziteta u Kjotou uspjeli su da uzgoje ljudsko uvo na leđima pacova.
Testiranja (Foto: Thinkstock) -
Testiranja (Foto: Thinkstock)

Naučnici su u eksperimentu koristili matične ćelije koje rastu u hrskavici ljudskog uha, a oblikovali su ih upotrebom razgradivih bioloških cijevi.

Tačnije, oni su koristili “indukovane pluripotentne matične ćelije“, odnosno “odrasle ćelije koje su genetičkim reprogramiranjem vraćene u stanje nalik matičnim ćelijama“, objašnjava Nacionalni intsitut zdravlja.

Hrskavica u obliku ljudskog uha ugrađena je ispod kože pacova, gdje je rasla dva mjeseca. Cijevi su se razgradile, a pod kožom je ostalo uvo dužine 5 centimetara.

 

Istraživači smatraju da bi ova tehnologija mogla da bude od koristi u liječenju ljudi koji su rođeni bez ušiju ili sa deformitetima ušiju, piše Јapan Tudej . Takođe bi mogla da nađe primjenu u hirurškom liječenju osoba kojima su uši oštećene u toku nesreće, dodaje Diskaveri.

Ovo nije prvi eksperiment takve vrste. Istraživači iz Bostona upotrebili su 2013. godine ovčije ćelije, goveđi kolagen i titanijumski žičani ram u obliku ljudkog uha da uzgoje uvo na laboratorijskom pacovu, podsjeća Diskaveri.