latinica  ћирилица
01/02/2016 |  08:36 ⇒ 11:28 | Autor: BETA

Danas hitan sastanak SZO o virusu zika

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) održaće danas hitan sastanak posvećen suzbijanju virusa "zika" koji se pojavio u Јužnoj Americi.
Margaret Čan (foto: Twitter/@WHO) -
Margaret Čan (foto: Twitter/@WHO)

SZO je prošle nedelje upozorila da se virus, kojeg prenose komarci, širi velikom brzinom u Americi i da se tokom ove godine očekuje tri do četiri miliona inficiranih.

Direktorka SZO Margaret Čen izjavila je da stručnjaci treba da utvrde da li postoji veza između širenja virusa i povećanog broj slučaja mikrocefalije, anomalije rasta lobanje i mozga kod novorođene djece.

Virus se pojavio u Brazilu u oktobru prošle godine gdje je registrovan i povećan broj mikrocefalije kod djece.

Zdravstvene službe Kolumbije, Brazila, Јamajke i Portorika već su savjetovale ženama da izbjegavaju trudnoću za vrijeme epidemije virusa.

U Evropi i Sjevernoj Americi registrovano je nekoliko desetina inficiranih virusom i to su pretežno osobe koje su boravile u pogođenim zemljama.

Više od 3.170 slučajeva mikrocefalije kod djece registrovano je 2015. godine.

Za sada ne postoji lijek niti vakcina protiv te bolesti. Liječe se simptomi infekcije koji liče na grip s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po tijelu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana poslije ujeda komarca.

Virus, identifikovan 1947. godine, do sada je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gdje ima najviše komaraca.