latinica  ћирилица
01/02/2016 |  17:08 | Autor: TANЈUG

Britanija odobrila genetsku modifikaciju embriona

Britanske vlasti su danas po prvi put izdale dozvolu za genetsku modifikaciju ljudskih embriona, u sklopu istraživanja neplodnosi i razloga zašto se dešavaju spontani pobačaji.
Embrion (ilustracija) -
Embrion (ilustracija)

- Naš komitet za izdavanje dozvola je odobrio zahtjev dr Keti Nijakan sa Instituta "Frensis Krik" za obnovu dozvole njene laboratorije, a koja će sada obuhvatati i mogućnost genetske modifikacije embriona - saopštila je britanska Služba za ljudsku oplodnju i embriologiju, a prenijela agencija AFP.

Naučnica Nijakan je izjavila da planira da modifikuje embrione koristeći tehniku CRISPR-Cas90.

Ti embrioni nikad neće postati djeca, budući da moraju da budu uništeni u roku od 14 dana i mogu da se koriste samo za osnovna istraživanja.

Nijakan planira da vrši modifikacije gena u prvih nekoliko dana od oplodnje, kad embrion razvija omotač od ćelija, koji će kasnije postati placenta.

U istraživanju će se koristiti embrioni koji bi inače bili uništeni, a koje su donirali parovi u procesu vještačke oplodnje, kojima ti embrioni nisu potrebni.

Taj projekat bi trebalo da "pomogne neplodnim parovima i smanji bol koju sa sobom nosi spontani pobačaj", izjavio je profesor Univerziteta u Edinburgu Brus Vajtlo.