latinica  ћирилица
03/02/2016 |  11:37 | Autor: B92

Britanci spremni za genetsko modifikovanje ljudskih embriona

Velika Britanija odobrila je genetsku modifikaciju ljudskih embriona u okviru istraživačkog projekta u najranijoj fazi ljudskog razvoja.
Uzorak DNK (ilustracija) -
Uzorak DNK (ilustracija)

Velika Britanija će naučnicima omogućiti da shvate na koji se način embrioni razvijaju u prvih sedam dana, prenose agencije.

Ni godinu dana nakon što su kineski naučnici izazvali bijes javnosti saopštivši da su uspješno izmijenili DNK ljudskih embriona, dr Keti Nijakan, stručnjak za matične ćelije na londonskom Institutu “Frensis Krik“ zatražila je od regulatornih agencija dozvolu za genetsko modifikovanje ljudskih embriona.

Vladina Komisija za humanu oplodnju i embriologiju saopštila je da je zahtjev odobren u skladu sa zakonom koji dozvoljava eksperimente na embrionima, koji bi trebalo da budu uništeni u roku od 14 dana.

U saopštenju Komisije piše da će se embrioni koristiti isključivo u istraživačke svrhe i da će biti praćeni tokom prvih sedam dana razvoja oplođenog jajašca.

Dr Nijakan će u istraživanju koristiti tehniku genomskog uređivanja CRISPR-Cas9, koja predstavlja predmet oštre međunarodne rasprave zbog bojazni da bi mogla da se iskoristi za genetsku manipulaciju ljudskim embrionima i za "kreiranje dizajnirane djece po narudžbini".

U istraživanju bi trebalo da budu korišćeni samo donirani embrioni, koji nastaju kao višak tokom procesa vještačke oplodnje.

"Dr Nijakan kaže da je istraživanje na embrionima važno kako bi se što bolje shvatilo u kojoj se mjeri ljudski embrion zdravo razvija, i da će omogućiti da se bolje shvati uspješnost vještačke oplodnje, proučavanjem embriona u najranijoj fazi razvoja", rekao je direktor Instituta Frensis Krik, Pol Ners.