latinica  ћирилица
03/02/2016 |  13:35 ⇒ 14:14 | Autor: TANЈUG

SZO zabrinuta zbog širenja Zike seksualnim putem

Svjetska zdravstvena organizacija izrazila je zabrinutost povodom izvještaja da se u SAD pojavio slučaj prenošenja virusa Zika seksualnim putem i pozvala na dalja istraživanja tog virusa, koji prenose tigrasti komarci.
Komarac (foto: James Gathany/CDC/Associated Press) -
Komarac (foto: James Gathany/CDC/Associated Press)

U američkom gradu Dalasu je zabilježen prvi poznati slučaj prenošenja virusa Zika sa čoveka na čovjeka u SAD, a zvaničnici navode da je do zaraze došlo najvjerovatnije seksualnim putem, a ne ujedom komarca, prenio je Rojters.

"Ovaj slučaj treba dodatno istražiti kako bismo doznali okolnosti zaraze i koliko je često i vjerovatno prenošenje seksualnim putem, kao i da li virus može da se prenosi putem drugih tjelesnih tečnosti", izjavio je portparol SZO Gregori Hartl.

"Ovo je tek drugi slučaj da se sumnja na seksualno prenošenje virusa Zika", istakao je Hartl. Prvi navodni slučaj se tiče Amerikanca koji se vratio kući iz Senegala i sumnja se da je Zikom zarazio suprugu.

Virus Zika, koji se smatra odgovornim za značajan rast broja slučajeva hidrocefalije kod novorođenih beba u Brazilu, velikom se brzinom širi u Sjevernoj i Јužnoj Americi, a SZO je zbog toga proglasio globalnu vanrednu situaciju.

SZO: Evropske zemlje da počnu pripreme zaštite zbog virusa

Evropske zemlje bi odmah trebalo da počnu da se pripremaju da zaštite populaciju od virusa zika, saopštili su zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije.

"Sada je vrijeme da se zemlje pripreme da bi se smanjio rizik", navela je u saopštenju Žužana Јakab, zvaničnik SZO zadužena za Evropu.

Ona je dodala da nije zabilježen slučaj da je neko zaražen ujedom komarca na području Evrope, ali da bi moglo da dođe do širenja virusa sa dolaskom toplijeg vremena, na proljeće i ljeto.

"Za svaku evropsku zemlju u kojoj ima tigrastih komaraca postoji rizik od širenja virusa zika", upozorila je Јakab, prenio je Rojters.