latinica  ћирилица
06/02/2016 |  15:43 | Autor: Agencije

Kinezi u reaktoru postigli temperaturu tri puta višu od Sunčeve

Kineski inženjeri uspjeli su da zagreju vodonik do temperature tri puta vrelije od Sunca.
Sunce - Foto: RTRS
SunceFoto: RTRS

Tim je uspio da održi temperaturu od 50 miliona stepeni Celzijusa i to na 102 sekunde, što je rekord koji bi jednog dana mogao da nuklearnu fuziju učini široko dostupnim izvorom energije.

Inače, Nijemci su prošle nedjelje koristili 2 megavata mikrotalasnog zračenja kako bi zagrijali vodonik na 80 miliona stepeni Celzijusa na tokom četvrtine jedne sekunde.

Fuzija funkcioniše tako što se koriste dvije vrste atoma vodonika – deuterijum i tricijum – koji se ubacuju u reaktorski sud. Naučnici zatim dodaju energiju koja odvaja elektrone od jezgara atoma i tako nastaje jonska plazma, koja otpušta ogromne količine energije.

Kada bi ta tehnika bila usavršena, pružila bi neiscrpan izvor energije za cijelu planetu.

Kineski eksperiment sproveden je prošle nedjelje na magnetnom fuzionom reaktoru Instituta za fiziku u Hefeju.

Nazvan Eksperimentalnim narednim superprovodljivim tokamakom (EAST),  ovaj reaktor zagrijao je vodonik na oko 50 miliona Kelvina (49,999 miliona stepeni Celzijusa). Poređenja radi, Sunce generiše temperaturu od oko 15 miliona Kelvina.

Iako su njemački istraživači uspjeli da dobiju još višu temperaturu, Kinezi su uspjeli da je održe mnogo duže.

(EAST)  je baziran na dizajnu tokamaka koji su napravili sovjetski naučnici pedesetih i smatra se vrlo složenim uređajem.

Sastoji se od šuplje metalne komore u obliku đevreka i uvrnutog u “osmicu“. Gorivo se zagrijeva do temperatura koje prevazilaze 150 miliona Celzijusa stvarajući vrelu plazmu. Snažno magnetno polje koristi se kako plazma ne bi dodirivala zidove uređaja.

Vodonik u tako vrelom stanju je teško kontrolisati, pa je većina tokamak uređaja uspjela da postigne visoke temperature u trajanju dužem od pola minuta.

Kinezi su riješili niz inženjerskih prepreka i željeli su da održe temperaturu od 100 Kelvina oko 17 minuta, ali se ovaj njihov poduhvat smatra velikim uspjehom.

Kada fuzija bude šire dostupna, mogla bi da zamjeni fosilna goriva i konvencionalne nuklearne fisione reaktore.