latinica  ћирилица
07/02/2016 |  15:46 ⇒ 17:52 | Autor: klix.ba

Јapanci prave najveću zgradu na svijetu od 1.700 metara (FOTO)

U prestonici Tokiju, Јapanci planiraju da izgrade najvišu zgradu na svijetu, čak duplo višu od Burdž Kalife, trenutno najviše zgrade na svijetu, koja ima 828 metara.
Јapanci grade najveći toranj na svijetu - Foto: klix.ba
Јapanci grade najveći toranj na svijetuFoto: klix.ba

Novo arhitektonsko čudo koje Јapanci namjeravaju da izgrade trebalo bi biti visoko oko 1.700 metara, a bilo bi namijenjeno za potrebe 550.000 ljudi. Izgradnja te zgrade planirana je u jugoistočnom dijelu Tokija.

Planirana zgrada će se zvati "Sky Mile Tower", imaće šesterostranu osnovu i biće okružena vještačkim jezerima, koja će imati funkciju zaštite Tokija od poplava, ali biće i dom za pola miliona ljudi.

Glavni dizajneri i arhitekte ove zgrade su kompanije Kon Pedersen Foks i Lesli E. Robertson. Završetak izgradnje planiran je do 2045. godine. Na vještačkim ostrvima planirana je izgradnja elektrane na snagu vjetra, postavljanje solarnih panela i farme algi, što bi trebalo biti dovoljno za proizvodnju električne energije.

U kompleksu zgrade planirana je izgradnja svih neophodnih pratećih objekata, poput trgovačkih centara, restorana, hotela, biblioteka, zdravstvenih klinika i drugih objekata.

Јapanci grade najveću zgradu na svijetu (FOTO:Kliks.ba)