latinica  ћирилица
08/02/2016 |  11:59 | Autor: vecernjenovosti

Šolja mlijeka dnevno za jače kosti

Pravilnim odabirom namirnica možemo da spriječimo osteoporozu. Poznato je da mlijeko i mliječni proizvodi osim kalcijuma sadrže i vitamin D, koji je neophodan za metabolizam kalcijuma
Mlijeko (Foto: ethosorthodontics.com.au) -
Mlijeko (Foto: ethosorthodontics.com.au)

Da bismo spriječili osteoporozu koja pogađa od 15 do 20 odsto žena tokom postmenopauze, moramo u ishrani tokom života da unosimo dovoljno namirnica bogatih kalcijumom i fosforom. Ko do 30. godine vodi računa da u ishrani ima dovoljno kalcijuma, smanjuje opasnost od kasnijeg loma kostiju.

Kroz ishranu se, dakle, kalcijum najbolje prihvata u organizmu i time se postiže ravnoteža u ishrani. Poznato je da mlijeko i mliječni proizvodi osim kalcijuma sadrže i vitamin D, koji je neophodan za metabolizam kalcijuma, pa su mliječni proizvodi prihvaćeni kao standardi po kojima se može procijeniti unos kalcijuma u organizam.

Međutim, kalcijum ne može da se apsorbuje bez vitamina D. Vitamin D se stvara u koži djelovanjem sunca i dovoljno je dva do tri puta nedjeljno biti izložen suncu oko 15 minuta da bi tijelo dobilo dovoljno ovog vitamina. Vitamina D ima i u jajima i džigerici. Dobri izvori kalcijuma su: mliječni proizvodi (mlijeko, sir), jogurt, sardine, prokelj i brokoli, zeleno lisnato povrće, orasi, lješnici, bademi, sjeme susama, morski proizvodi.

Ženama u menopauzi potrebno je više od 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, a da bi se postigao dovoljan unos ovog minerala poželjan je barem jedan mliječni obrok dnevno i pojačan unos zelenog povrća. Takođe, bademi i orasi sadrže masnoće biljnog porijekla i ne povećavaju opasni holesterol, već su korisne kao izvor kalcijuma i nezasićenih masnih kiselina.