latinica  ћирилица
08/02/2016 |  20:07 | Autor: Agencije

Berlin ne zna šta će sa Gebelsovom vilom

Veliku prizemnu kuću, smještenu u Brandenburškoj šumi pored malog jezera, Gebels je koristio kao vikendicu.
Gebelsova vila (Foto: screenshot, YouTube) -
Gebelsova vila (Foto: screenshot, YouTube)

Vila nacističkog ministra propagande Јozefa Gebelsa teret je za grad Berlin, koji je odustao od prodaje imanja kako ne bi palo u "pogrešne ruke", piše N1.

"Stvarno sam zabrinuta da bi imanje moglo da postane mjesto hodočašća neonacista i mislim da ne smijemo da rizikujemo", rekla je Brižit Mering, izvršna direktorka Berlinske uprave za nekretnine.

Veliku prizemnu kuću, smještenu u Brandenburškoj šumi pored malog jezera, Gebels je koristio kao vikendicu. Kuća je od centra Berlina udaljena oko 40 kilometara.

Grad je zemljište 1936. godine poklonio Gebelsu sa 39. rođendan. Hitlerov "spin doktor" zaljubio se lokaciju i izgradio kuću mnogo veću nego što je bilo planirano. Gradnju je finansirala UFA, njemačka filmska kompanija kojom je Gebels upravljao.

U luksuzno uređenoj kući, koja je imala i privatan bioskop, Gebels je primao filmske zvijezde i ljubavnice. Dio luksuznog enterijera vidljiv je i danas, poput mermernog kupatila. Međutim, usljed vlage kuća ubrzano propada, rekao je čuvar Robert Miler koji vodi brigu o imanju od 1984. godine.

BIM je posljednjih godina nekoliko puta neuspješno pokušavao da proda imanje, a poslije posljednje propale licitacije u decembru, grad je definitivno odustao.

Rješavanje pitanja Gebelsove vile komplikuje i to što se na istom imanju nalazi još jedan podsjetnik turbulentne njemačke prošlosti. Početkom 50-ih godina prošlog vijeka, tadašnje istočnonjemačke vlasti izgradile su kompleks zgrada koje su služile kao centar za obuku FDЈ-a, organizacije komunističke omladine.

Kompleks je služio i za smještaj partijskog kadra iz "bratskih zemalja" poput Kube, Vijetnama ili Angole. Susjedna Gebelsova vila je u to vrijeme služila kao supermarket za studente.