latinica  ћирилица
15/02/2016 |  09:06 ⇒ 09:07 | Autor: vecernjenovosti

Kako da odaberete najbolji čaj

Topli biljni napici mogu da izazovu brojne povoljne efekte u organizmu. Poznati su njihovi umirujući efekti ali su dobri i kao preventiva za neke bolesti
Zeleni čaj - Foto: flickr.com
Zeleni čajFoto: flickr.com

Čaj je omiljeni napitak miliona ljudi širom svijeta. Poznati su njegovi umirujući efekti, a koristi se i za čišćenje organizma ili kao preventiva od raznih bolesti. Recimo, neke vrste mogu da ojačaju imunitet, druge da povećaju plodnost, umire bolove u stomaku, ili imaju uspavljujući efekat. Postoje čak i čajevi koji se preporučuju za smanjenje tjelesne težine ili za poboljšanje izgleda kože.

Crni čaj

Uglavnom se pije ujutru, jer brzo i efikasno otklanja pospanost. Ali malo je poznato da ovaj napitak kod muškaraca i žena povećava plodnost, zahvaljujući antioksidansima koje sadrži.

Đumbir i limun

Snažni antizapaljenski čajevi sa antibiotskim djelovanjem preporučuju se i ženama koje imaju endometriozu. Odlično pročišćavaju i poboljšavaju cirkulaciju, naročito u polnim organima, a pomažu i za otklanjanje bolova. Osim što đumbir ublažava probleme sa varenjem, kao što je nadutost, proliv ili trudnička mučnina, doprinosi i boljem izgledu kože i ljepoti uopšte.

Zeleni čaj

Hipoksantin i polifenoli koje sadrži ovaj čaj poboljšavaju održivost embriona, pomažu sazrevanje jajnih ćelija i povoljno utiču na plodnost uopšte. Neka jedinjenja u ovom čaju jačaju moždanu funkciju, i pomažu kod problema sa anksioznošću. S obzirom na to da poboljšava metabolizam, ubrzava spaljivanje masnoća, pa je dragoceni pomoćnik svim osobama koje žele da se riješe suvišnih kilograma. Antioksidansi iz zelenog čaja najefikasnije djeluju protiv kancera, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Ruibos

Ovaj južnoafrički specijalitet postao je veoma popularan zbog obilja antioksidanasa i vitamina C. Ako pokušavate da ostanete u drugom stanju, upravo je vitamin C neophodan za poboljšanje količine i kvaliteta spermatozoida. Ne sadrži kofein i ima puno minerala - kalcijum, kalijum, magnezijum, natrijum, cink, gvožđe, mangan. Pomaže organizmu da se izbori sa slobodnim radikalima, ojačava imunitet i utiče na ljepotu.

Prilikom lokalne upotrebe preventivno djeluje protiv bolesti kože kao što je, recimo, ekcem. Možete da koristite upotrebljenu i prohlađenu kesicu ili da u pripremljeni čaj namočite malo vate ili gaze, stavite na problematično mjesto na koži i ostavite kratko da djeluje.

Јasmin

Napitak lijepog mirisa od davnina se u Kini koristio kao afrodizijak i za poboljšanje plodnosti. Ima jaka aromoterapeutska svojstva, koja su naročito važna u trudnoći. Brojni antioksidansi poboljšavaju imuni sistem, efikasni su protiv kancera, kod problema sa varenjem, snižavaju holesterol i visok krvni pritisak.

Kopriva

Podstiče plodnost i blagotovorno djeluje tokom cijele trudnoće. Sadrži vitamine A, C, D i K. Redovnim uzimanjem ovog napitka povećaćete nivo kalcijuma, kalijuma, gvožđa i sumpora. Visok nivo kalcijuma i magnezijuma pomažu kod problema sa alergijama. Ako imate suvu i nadraženu kožu, upravo napitak od koprive može brzo da pomogne. Dovoljno je da ga nanesete direktno na problematično mjesto.

Menta

Јedan od omiljenih čajeva zbog podmlađujućeg i relaksirajućeg efekta. Јoš je djelotvorniji ako se napravi od svježe mente. Ovaj napitak uspješno umiruje iritirani želudac, poboljšava varenje, olakšava trudničke mučnine. Sadrži vitamine A, C i B 12, kao i folnu kiselinu, koji je osnovni vitamin plodnosti i trudnoće. Pomaže kod kašlja i prehlade, i odlično osvježava dah.

Јabuka i cimet

Cimet deluje na hormonsku neravnotežu izazvanu sindromom policističnih jajnika i poboljšava cirkulaciju u polnim organima. Reguliše šećer u krvi i snižava holesterol. Vitamin B6 iz jabuka povećava koncentraciju kiseonika u krvi i utiče na stvaranje bijelih krvnih zrnaca.