latinica  ћирилица
15/02/2016 |  11:20 ⇒ 11:49 | Autor: CNN

Američki astronaut: Zemlja izgleda bolesno

Američki astronaut Skot Keli koji se uskoro vraća na Zemlju sa jednogodišnje misije u svemiru, prognozira nimalo svijetlu budućnost našoj planeti.
Američki astronaut Skot Keli (foto:Facebook/NASA) -
Američki astronaut Skot Keli (foto:Facebook/NASA)

- Zemljina atmosfera djeluje vrlo, vrlo krhko. To je problem o kojem definitivno moramo da povedemo računa - poručio je putem satelita Keli (52) koji se tamo nalazi od marta prošle godine. Posebno je zabrinut za dijelove Azije i srednje Amerike, za koje tvrdi da su vrlo zagađeni, piše Si-eN-eN.

- To zagađenje se sa 400 kilometara visine, na kojoj se nalazim, vidi kao gusta magla. Rekao bih da čitav taj prizor izgleda bolesno - kaže Keli.

Zabrinut je i zbog nekih vremenskih sistema koje je proučavao.

- Tropski cikloni, kao vrlo intenzivni poremećaji u atmosferi, počeli su se pojavljivati na neočekivanim mjestima, odnosno na mjestima koja definitivno nisu tropska i to je problem - kaže astronaut.

On je u svojoj karijeri u svemiru proveo čak 501 dan, više od bilo kojeg američkog astronauta. Njegova misija uključuje medicinska mjerenja koja mora da provodi na sebi. Keli će nakon toga u saradnji s ljekarima izraditi studiju o poređenju svog zdravstvenog stanja sa stanjem njegova brata blizanca, inače penzionisanog astronauta. Tako će nauka pokušati da rasvijetli kako dulji boravak u svemiru utiče na ljudsko tijelo. Naučnici očekuju da će zbog zračenja, promjena u prehrani i ostalih posljedica duljeg boravka na svemirskoj stanici, Skot brže stariti od brata Marka koji je na Zemlji.

- Prolazak vremena je malo zbunjujući kada si u svemiru. Čini mi se kao da sam ovdje puno duže od godinu dana. Јedva čekam da se vratim - rekao je Keli kome društvo na svemirskoj stanici pravi ruski kolega Mihajlo Kornjenko.