latinica  ћирилица
16/02/2016 |  12:54 | Autor: Blic

Naučnici pronašli lijek za leukemiju?

Naučnici iz Fred Hačinson Centra za istraživanje karcinoma iz Sijetla pronašli su novu, revolucionaranu metodu koja za liječenje akutne limfoblastične leukemije. Ova metoda još uvijek je u fazi ispitivanja, ali rezultati koji je pokazala tokom ispitivanja dali su nadu da bi lijek za jednu od najtežih bolesti današnjice uskoro mogao biti u upotrebi.
Leukemija - Foto: ilustracija
LeukemijaFoto: ilustracija

Ova terapija koristi sopstvene imuno ćelije da napadne metastaze raka. Ljekari su tretirali T-limfocite, vrstu belih krvnih zrnaca, pomoću posebnih molekula kako bi im omogućili da prepoznaju i napadnu stanice tumora, a potom vraćali u tijelo kroz infuziju. Molekuli koje su koristili poznati su kao himerni antigen receptori, dobijeni od specijalno uzgojenih genetski modifikovanih miševa.

Razlog za nadu je to što su ova ispitivanja dala odlične rezultate. Čak 94 odsto učesnika kliničkog istraživanja nakon ove terapije nije imalo nijedan od simptoma leukemije.

Јoš jedna stvar koja ovo otkriće čini tako važnim je i to što je ovaj procenat uspješnog liječenja ostvaren na pacijentima koji su bili u posljednjem stadijumu bolesti i kojima su ljekari predviđali dva do pet mjeseci života.

- Ovako nešto nikada pre nije zabilježeno u medicini, iskreno, dobiti ovakve rezultate kod pacijenata kod kojih je bolest toliko odmakla. Ipka, pred nam aje dug put do konačnog rješenja - rekao je Stenli Ridel, vođa istraživanja i dodao da bi ovo otkriće potencijalno moglo da dovede i do napredovanja u liječenju, pa konačno i lijeka, za neke druge oblike karcinoma.