latinica  ћирилица
22/02/2016 |  08:18 | Autor: Večernje novosti

Dijabetičari izloženi većem riziku za razvoj malignih bolesti

Dijabetičari su izloženi znatno većem riziku od razvoja nekih malignih bolesti, prije svega debelog crijeva i rektuma, pluća, jetre, gušterače, endometrijuma, dojke i mokraćne bešike.
Dijabetes - Foto: flickr.com
DijabetesFoto: flickr.com

Samo tokom prošle godine u Evropi je umrlo dva miliona ljudi za koje je utvrđeno da su imali oba oboljenja - i šećernu bolest i rak.

Istražujući šta je zajedničko dijabetesu tip dva i kancerima, stručnjaci su došli do zaključka da ih povezuju isti faktori rizika. Potencijalna biološka povezanost ova dva oboljenja, međutim, nije u potpunosti razjašnjena.

- Osim nepravilne ishrane, stresa, nedostatka fizičke aktivnosti, stručnjaci su među zajedničke faktore rizika uvrstili i pušenje, pretjerivanje sa alkoholom, socijalnu izolaciju i neke faktore okruženja na koje, nažalost, ne možemo da utičemo, kao što je, recimo, hemijsko zagađenje - kaže profesor dr Predrag Đorđević, endokrinolog - dijabetolog - Takođe, kao zajednički faktori rizika označeni su i starenje i gojaznost.

Prevencijom dijabetesa, značajno se smanjuje rizik od malignih bolesti koje su češće javljaju kod dijabetičara. To, prije svega, može da se postigne zdravom i umjerenom ishranom koja se temelji na mediteranskom jelovniku, i sadrži proteine iz mesa, ribe, jaja, dosta svježeg povrća i voća, maslinovo ulje. Ne treba zapostaviti ni fizičku aktivnost, a važno je i da se na vrijeme reguliše tjelesna masa i održava u preporučenim granicama.

- Čak i ako ne uspijemo u potpunosti sa prevencijom, ali dijabetes otkrijemo u ranoj fazi i dobro liječimo, značajno ćemo smanjiti rizik od karcinoma koji su udruženi sa šećernom bolešću - napominje dr Đorđević. - Finska, recimo, ima odličan program prevencije i liječenja šećerne bolesti. Kod njih procenat udruženosti dijabetesa i kancera nije tako veliki.

Samo tokom 2013. godine u Srbiji je od posljedica šećerne bolesti umrlo 10.572 oboljelih uzrasta od 20 do 79 godina. Za 2015. godinu još nisu objavljeni zvanični rezultati, ali se procjenjuje da će konačna cifra biti slična, odnosno oko 10.616.