latinica  ћирилица
23/02/2016 |  15:51 ⇒ 19:05 | Autor: RTRS

Ljekari sa Kosova u posjeti Republici Srpskoj(VIDEO)

Grupa ljekara iz Kosovske Mitrovice i Gračanice stigla je u posjetu Republici Srpskoj. Na sastanku sa ministrom zdravlja , Draganom Bogdanićem, dogovorena je saradnja u vidu pomoći u medicinskoj opremi.
Bogdanić - Ljekari sa Kosova - Foto: RTRS
Bogdanić - Ljekari sa KosovaFoto: RTRS

Zdravstvene ustanove na Kosovu i Metohiji su u veoma teškoj situaciji, a najveći problem je to što stručnom osoblju nedostaju sredstva za rad. 

Nedostatak dijagnostike za doktore na Kosovu i Metohiji je najteži dio posla, pa se zato veliki broj pacijenata mora liječiti u većim zdravstevnim centrima Srbije. Svaka materijalna i logistička podrška institucija, ali i građana Srpske od velikog je značaja.

 "Mislim da će u buduće naša saradnja biti još dinamičnija, složenija, kvalitetnija, mislim na saradnju medicinskog kadra Srpske i zdravstvenih ustanova i profesora i naših zdravstevnih radnika", rekao je Nebojša Milovanović, direktor Regionalne bolnice opštine Gračanica.

 "Naša bolnica broji 1.365 radnika, svi živimo i opstajemo na Kosovu i Metohiji sa svojim porodicama. Imamo dovoljno kadra koji može da pruži kontinuiranu zdravstvenu zaštitu svih 24 sata i kao takvu pružamo Srbima južno od Ibra", naveo je Zlatan  Elek, zamjernik direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica.

 Dodatna edukacija kadra, ali i donacija neophodne opreme primarni su segmenti dogovorene saradnje dva zdravstena sistema.

"Naša pomoć prema zdravstevnim ustanovama na Kosovu će biti mnogostruka bez obzira na teškoće koje imam, bez obzira koliko problema imamo. Mislim da su njihovi problemi mnogostruko veći i da je naša obaveza i ljudska i profesionalna da im pomognemo", rekao je  Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

"Vjerujem da je ovo vid vrlo brižne pomoći srpskom narodu na KiM i da dolje vide da Republika Srpska i na ovaj način razmišlja i pomaže srpskom narodu na Kosovi i Metohiji", istakao je  Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije.

 Kvalitet zdravstenih usluga na Kosovu i Metohiji mogao bi biti na višem nivou kada se dogovorena saradnja ostvari u praksi.