latinica  ћирилица
24/02/2016 |  16:03 | Autor: novosti.rs

Balansirajte na pilates lopti

Dok radite za kompjuterom možete da zategnete mišiće i istopite suvišne kilograme.
Vježba - Foto: Screenshot/YouTube
VježbaFoto: Screenshot/YouTube

Za pravilno držanje tijela, bolju ravnotežu i veću čvrstinu mišića stručnjaci savjetuju da u kancelariji za stolom ne sjedite na stolici, nego na velikoj pilates ili švajcarskoj lopti. Ujedno, ona će pomoći da utrošite suvišne kalorije. Naime, dokazano je da sjedenjem na lopti i balansiranjem ispred računara samo tokom jednog radnog dana može da se potroši najmanje 360 kalorija.

Dok uspostavljate ravnotežu, tijelo stalno mijenja položaj, što je dobro za jačanje mišića, poboljšanje koncentracije i cirkulaciju. A u pauzi mogu da se urade lagane vježbe istezanja koje će mišićima pomoći da postanu elastičniji.

Grudi

Lezite na loptu i kotrljajte se sve dok vam leđa ne budu u potpunosti na lopti. Opustite bokove i glavu, a ruke neka lagano padnu sa strane. Zadržite se u položaju dok izbrojite do pet.

Kotrljanje

Raskoračni stav, nagnite se naprijed. Ruke su ispružene, a dlanovi na lopti. Kotrljajte je u jednu pa u drugi stranu gurajući grudi prema podu, istegnite leđa i tetive. Zadržite se u položaju pet udisaja.

Balans

Podignite desnu nogu, a lijevu ispružite iza i podignite loptu iznad glave. Polako spuštajte loptu na pod i podižite nogu zbog ravnoteže. Malo otkotrljajte loptu da biste što više izdužili tijelo. Zadržite se u položaju pet sekundi pa promjenite stranu.

Butine

Sjedite na loptu i raširite noge. Oslonite laktove na koljena, opustite se i istegnite. Za bolji efekat lagano gurajte koljena laktovima. Zadržite se u položaju dok izbrojite do pet.

Leđa

Obgrlite loptu dok stojite i nagnite se unapred. Lopta treba da se oslanja o koljena, a ruke da vise opušteno prema podu. Zadržite se u položaju pet udisaja.

Ruke

Kleknite na pod, a loptu podignite iznad glave. Nagnite se unapred i oslonite na ruke kao da ćete uraditi sklek na lopti. Umjesto toga kotrljajte loptu prema sebi i od sebe. Ponavljajte dok izbrojite do deset.

Noge

Sjedite na loptu, stopala su u širini kukova. Ispružite ruke ispred sebe da biste lakše održavali ravnotežu. Polagano uz udah ispružite desnu nogu, a s izdahom je polagano spustite. Ponovite drugom nogom i nastavite da vježbate naizmjenično. Vježbu ponovite pet puta svakom nogom.