latinica  ћирилица
24/02/2016 |  17:04 ⇒ 17:06 | Autor: Agencije

DŽonson i DŽonson: 72 miliona odštete zbog raka jajnika

Prema odluci okružnog suda u Misuriju, čuvena farmaceutska kuća moraće porodici preminule pacijentkinje da plati 72 miliona odštete zbog raka jajnika koji je prouzrokovan jednim od njenih proizvoda.
DŽonson i DŽonson (Foto: jnj.com) -
DŽonson i DŽonson (Foto: jnj.com)

Sporni proizvod je bebi puder, a rizičnim su označeni i svi ostali proizvodi na bazi talka, piše "Gardijan".

Presuda suda u Misuriju deo je šireg spora u kojem je učestvovalo skoro 60 ljudi.

Marvin Salter iz DŽeksonvila, sin preminule pacijentkinje, navodi da je njegova majka decenijama koristila bebi puder marke “DŽonson i DŽonson“.

Ovo nije prvi slučaj takve vrste – kompanija sa sjedištem Njju DŽersiju već se jednom našla na udaru kritika potrošača i organizacija za zaštitu zdravlja zbog tvrdnji da njihov bebi šampon "No More Tears" sadrži štetne sastojke.

U maju 2009. godine udruženje "Campaign for Safe Cosmetics" počelo je da vrši pritisak na kompaniju da iz svojih proizvoda do 2015. godine eliminiše sastojke poput formaldehida i 1,4-Dioksana jer se smatraju kancerogenim.

Portparolka kompanije Kerol Gudrič navela je da će “DŽonson i DŽonson“ uložiti žalbu, jer se odluka suda “kosi sa decenijama čvrstih i temeljnih naučnih istraživanja u kojima je dokazano da su sporni proizvodi bezbijedni“.