latinica  ћирилица
26/02/2016 |  12:16 | Autor: SRNA

U Srpskoj 216 oboljelih od rijetkih bolesti

U Republici Srpskoj trenutno ima 216 oboljelih od različitih rijetkih bolesti, među kojim 103 djece, izjavila je rukovodilac Odsjeka za primarnu zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Јasminka Vučković.
"Zagrli za rijetke" - Foto: RTRS
"Zagrli za rijetke"Foto: RTRS

"Resorno ministarstvo učiniće sve da pomogne porodicama koje žive sa djecom oboljelom od rijetkih bolesti, i to ne samo u nabavci lijekova, već i psihosocijalnom podrškom", rekla je Vučkovićeva nakon posjete banjalučkoj Osnovnoj školi "Branko Radičević" povodom obilježavanja Svjetskog dana rijetkih bolesti i kampanje "Zagrli za Ginisa, zagrli za rijetke".

Ona je navela da su djeca upoznata o rijetkim bolestima i da kampanja "Zagrli za Ginisa, zagrli za rijetke", koju su pokrenuli učenici ove škole, ima veliku podršku ljudi na društvenim mrežama.

"Ova aktivnost napravila je pozitivan pomak jer smo do prije godinu dana imali saznanja o samo 34 dijagnoze rijetkih bolesti, a sada znamo za njih 96", rekla je Vučkovićeva.

Ona kaže da, nažalost, ne postoje lijekovi za svih 96 dijagnoza, navodeći da su se za jedan broj dijagnoza lijekovi nalazili na pozitivnoj listi, a za neke nisu.

Direktor Osnovne škole "Branko Radičević" Darija Mićić rekla je da je ova škola poznata po nizu humanitarnih akcija pomoći djeci oboljeloj od rijetkih bolesti, te pomoći djeci u lošoj materijalnoj situaciji.

Mićićeva je navela da u ovoj školi ima jedno dijete oboljelo od rijetke bolesti.

Predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, povodom obilježavanja Svjetskog dana rijetkih bolesti i kampanje "Zagrli za Ginisa, zagrli za rijetke", posjetili su Osnovnu školu "Branko Radičević" i upoznali učenike o rijetkim bolestima.