latinica  ћирилица
29/02/2016 |  16:17 | Autor: Večernje novosti

Јajne ćelije mogu rano da propadnu

Јedna od 1.000 žena mlađih od 30 godina ne može da ostane u drugom stanju jer nema jajnih ćelija! Kod njih su, iz nekog razloga, prije vremena istrošene sve količine dobijene na rođenju.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Јedino rješenje i mogućnost za potomstvo u tom slučaju je donacija jajnih ćelija.

Brojni su uzroci koji mogu da dovedu do bržeg propadanja jajnih ćelija i prijevremene insuficijencije jajnika. Sa starenjem ovaj problem je sve izraženiji, upozoravaju stručnjaci. U dobi između 30 i 40 godine ima ga jedna od 100 žena. Osim posljedične neplodnosti, one ranije ulaze u menopauzu, ali i češće dobijaju osteoporozu.

- Smanjen broj jajnih ćelija u jajnicima može biti urođen,a ćelije djelimično mogu da se unište i operativnim zahvatima na jajnicima ili postupcima indukcije ovulacije - objašnjava profesor dr Mladenko Vasiljević, načelnik Odeljenja steriliteta GAK "Narodni front". - U reproduktivnom dobu ovulacijom se oslobodi oko 500 jajnih ćelija. Naime, na početku svakog menstruacionog ciklusa 20-30 nezrelih jajnih ćelija iz depoa jajnika počinje da raste i razvija se. Samo jedna od njih će da dozre i da se oslobodi procesom ovulacije, a sve ostale će da propadnu - dodaje dr Vasiljević.

U klimakterijumu dolazi do gašenja funkcije jajnika. Posljednja menstruacija ili menopauza nastaje kada je broj jajnih ćelija u jajnicima oko 1.000. To se obično dešava između 45. i 55. godine.

Јajne ćelije, međutim, mogu da propadaju i brže. Razne infektivne, sistemske ili autoimune bolesti, virusi, djelovanje toksičnih materija pesticida i hemikalija, pušenje, dovode do smanjenja rezerve jajnika. Ako funkcija jajnika prestane prije 40. godine, to je prijevremena insuficijencija.