latinica  ћирилица
04/03/2016 |  10:57 | Autor: RTS

Ogromna suša usljed ljudske greške

Sušni period koji je na Bliskom istoku trajao 14 godina, najduži je u poslednjih 900 godina i uopšte nije nastupio prirodnim putem, navedeno je u izvještaju američke agencije NASA.
Suša  (ilustracija) -
Suša (ilustracija)

Istraživači NASA-e zaključili su da je period od 1998. do 2012. godine bio sušniji od bilo kog drugog, kao i da je suša izazvana ljudskom greškom.

Naučnici Univerziteta u Kolumbiji, Univerziteta u Kaliforniji i Santa Barbari utvrdili su da je nedostatak vode u Siriji rezultat izbijanja građanskog rata 2011. godine.

Ispitali su podatke o prstenovima drveća u nekoliko mediteranskih zemalja da bi utvrdili obrasce o suvim i vlažnim godinama u rasponu dužem od 900 godina.

Vodeći autor studije, Ben Kuk, istakao je da vremenske prilike u istočnom Mediteranu variraju u proteklih devet vijekova, ali da su najizrazitije u posljednje dvije decenije.

“Nedavna suša izvan je opsega prirodnih promjena“, objasnio je Kuk.

Naglasio je da je ovo istraživanje potvrdilo ranija ispitivanja u kojima se došlo do zaključka da je ljudski faktor uzrok ekstremnih klimatskih promjena.

Kako bi ustanovili obrasce klimatskih promjena, istraživači su koristili podatke prikupljene u Sjevernoj Africi, Grčkoj, Libanu, Јordanu, Siriji i Turskoj koje su upoređivali sa podacima prikupljenim u Španiji, južnoj Francuskoj i Italiji.