latinica  ћирилица
04/03/2016 |  13:26 ⇒ 13:28 | Autor: RTS

Kiparski političar: „Neću da primam platu, a da ne radim ništa“

Marios Drusiotis, zamjenik ministra energetike, trgovine i turizma, uzburkao je javnost u zemlji pošto se u pismu predsjedniku Republike požalio da već godinu dana prima platu a ništa ne radi.
Odmor (Foto: Thinkstock) -
Odmor (Foto: Thinkstock)

Zamjenik ministra objasnio je da nije obavio nijedan posao otkako je u februaru prošle godine dospio na tu funkciju.

U pismu predsjedniku Nikosu Anastasijadesu koje je ove nedjelje objavljeno na sajtu dnevnog lista Filelefteros, Drusiotis tvrdi da nije dobio nikakva zaduženja i da mu njegovi pretpostavljeni nisu povjerili nijedan posao otkako je stupio na dužnost.

- Smatram da je neprihvatljivo da jedan funkcioner sa koeficijentom plate A13+2 ne radi ništa, napisao je Drusiotis.

Po ovom koeficijentu, kiparski funkcioneri primaju oko 5.000 evra mjesečno iako prosječna zarada u ovoj zemlji, članici Evropske unije i Evrozone, iznosi 1.500 evra.

Drusiotis je ironično dodao da bi mogao i da ostane kod kuće, a država bi tako uštedjela novac koji troši na električnu energiju u njegovom kabinetu.

Međutim, juče je odbio da za Frans pres komentariše svoje tvrdnje koje su uzburkale javnost na ovom mediteranskom ostrvu.

Sa druge strane, kiparski ministar energetike, trgovine i turizma nazvao je postupak svog zamjenika „klevetom državne funkcije“.

Prema njegovim riječima, novoimenovani zamjenik zadužen je za privlačenje stranih investitora i otklanjanje administrativnih prepreka sa kojima se oni suočavaju.

Kipar je zbog finansijske krize u martu 2013. godine postigao dogovor o paketu pomoći sa Evropskom komisijom, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, a građani uglavnom smatraju da su političari privilegovani.

U zamjenu za pomoć, Kipar je morao da smanji bankarski sektor, sprovede strukturne reforme i privatizuje državnu imovinu, dok su oporezovani depoziti u bankama veći od 100.000 evra.

Država je bila na ivici bankrota pošto su banke imale velike gubitke kada je otpisan dio grčkog duga.