latinica  ћирилица
04/03/2016 |  17:45 ⇒ 18:06 | Autor: 24.info

Nasred okeana nastala pustinja

Grupa mornara prisustvovala je zadivljujućem trenutku rađanja ostrva nasred okeana, nakon što je došlo do erupcije podzemnog vulkana.

Posada broda "Maiken" plovila je južnim Pacifikom blizu ostrva Vava u Tongi kada je primijetila da je voda u daljini poprimila čudnu boju. U trenutku dok su se približavali, more se misteriozno pretvorilo u stijenu.

Ubrzo, kopnena masa je, kako je jedan od članova posade opisao, proključala iz okeana poput Sahare sa zatalasanim pješčanim dinama dokle god pogled seže.

Posada je zabijeležila ovaj fenomen serijom izvanrednih fotografija dok su plovili kroz tu formaciju kako bi je istražili.

Nisu se iskrcali na obalu, ali su u jednom trenutku bili opkoljeni ogromnim kamenim splavovima.

- Pogledali smo ispred nas i kao da je odjednom nestalo more. Izgledalo je kao Sahara sa nepreglednim talasima pijeska - izjavio je švedski moreplovac Fredrik Franson za magazin Diskaver, prisjećajući se događaja koji se odigrao još u avgustu 2006. godine.

Ono što u tom trenutku nisu znali je da je samo nekoliko kilometara odatle došlo do erupcije podzemnog vulkana, čiji je epilog bio nastanak kopna.

- Vidjeli smo stub crnog dima kako se penje u nebo i pomislili kako je to sigurno od vulkana. Tinjalo se i pušilo, a mi smo pažljivo nastavili plovidbu u tom pravcu. Izgledalo je kao gomila uglja, a kada se desila erupcija, vidjeli smo kako se novi materijal penje preko njega - rekao je Franson.

Onda su posmatrali kako im pred očima bukvalno nastaje ostrvo sa svakom novom eksplozijom u oblasti u kojoj se nalazila povodna planina.

Smatra se da se podvodne erupcije vulkana dešavaju nekoliko desetina puta godišnje, ali najčešće u udaljenim oblastima ili na dubinama koje su nepristupačne ljudima. Kao takav, ovaj događaj uzbudio je naučnike, međutim, dok su stigli do mjesta, šest mjeseci kasnije, talasi su isprali veći dio tog materijala.

Smatra se da je erupcija imala trajniji uticaj na životnu sredinu privlačenjem fekalija, korala, algi i školjki. Osam mjeseci od njegovog nastanka dio ostrva talasi su odnijeli čak do Kvinslenda u Australiji, 3.200 kilometara dalje.