latinica  ћирилица
04/03/2016 |  20:37 | Autor: B92

Potvrđena povezanost virusa zike sa oštećenjima glava beba

Virus zika može da ošteti ćelije embriona zbog čega kasnije postoji mogućnost dobijanja teškog ošetećenja mozga i lobanje novorođenih beba, pokazala je najnovija laboratorijska studija u SAD.
Zika virus uzrok mikrocefalije - Foto: AP
Zika virus uzrok mikrocefalijeFoto: AP

Naučnici su izrazili zabrinutost zbog indicija da trudnice inficirane virusom zika mogu da rode bebu s mikrocefalijom, anomalije rasta lobanje i mozga.

Ranije studije su ukazivale na moguću vezu virusa s tom bolešću, a u novoj studiji se navodi da njihovi rezultati ne predstavljaju dokaz da virus zika izaziva konkretno mikrocefaliju.

Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila je danas da prva studija koja je nedavno objavljenja o povezanosti virusa zike s neurološkim oboljenjem Gijen-Bareovim sindromom predstavlja za sada najjaču potvrdu povezanosti virusa s tom bolešću.

Predstavnik SZO Brus Ejlvord dodao je da su neophodna dodatna istraživanja da bi se konačno potvrdili rezultati prve studije.

Studija je sprovedena na osnovu podataka iz Francuske Polinezije gdje je bila epidemija virusa zike od oktobra 2013. do aprila 2014. godine.

Naučnici su otkrili da rijetki neurološki poremećaj, Gijen-Bareov sindrom, može da nastane usljed komplikacija raznih virusnih infekcija, poput gripa, denge ili virusa Zapadnog Nila.

Gijen-Bareov sindrom može da dovede do paralize ekstremiteta i pogađa disajne organe, ali je navedeno da je to veoma rijetka bolest i da je mala mogućnost da se dobije ako se virus zika na vrijeme tretira i ne postoje drugi zdravstveni problema kod pacijenta.

Kolumbija s 42.700 inficiranih i Brazil s 1,5 miliona obolljlih najviše su pogođene virusom zika.

Zasad ne postoji lijek niti vakcina protiv te bolesti. Liječe se simptomi infekcije koji liče na grip s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po tijelu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana poslije ujeda komarca koji su osnovni prenosioci zaraze.

Virus identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, dosad je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gdje ima najviše komaraca, ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljnije posledice.