X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
07/03/2016 |  18:36 ⇒ 18:38 | Izvor: Agencije

Pet jednostavnih savjeta kako da jedete zdravo

Nepravilna ishrana može dovesti do različitih zdravstvenih problema ali i neželjenog debljanja.
Hrana - Foto: RTRS
HranaFoto: RTRS

Portal Mic.com je izdvojio istraživanja stručnjaka i napravio listu pet jednostavnih savjeta kako jesti zdravo:

1. Uvijek se pripremite unaprijed

Ubrzani tempo života tjera nas da se okrenemo brzoj hrani. Stoga je veoma važno unaprijed pripremiti i ponijeti sa sobom hranu koju ćemo konzumirati tokom dana, tokom pauze na poslu ili između dnevnih aktivnosti.

2. Јedite povrće

Preporučljivo je polovinu svakog tanjira prekriti različitim vrstama povrća. To ne mora uvijek biti salata već i kuhano povrće.

3. Јedite piletinu i ribu

Unos proteina je od velike važnosti za pravilnu ishranu. Osim ribe i piletine preporučuje se i unos oraha, jaja i različitih vrsta sjemenki.

4. Smanjite unos šećera

U prosjeku, unos šećera čini 10 posto dnevnog unosa hrane svakog čovjeka, pokazalo je istraživanje stručnjaka sa Harvarda. Ova količina šećera može biti opasna, iako je ovaj sastojak prisutan u brojnim namirnicama koje kupujemo. Zato je za zdravu ishranu potrebno izbjegavati procesiranu hranu, umjesto čokolade unositi kakao, a umjesto voćnog keksa i sličnih proizvoda unositi obično voće.

5. Uzmite avokado i bademe

Avokado je ponajviše zdrav za srce. Ne sadrži mnogo šećera, a bogat je vitaminima. Bademi, obični ili pečeni, takođe imaju visoku nutricionu vrijednost.