latinica  ћирилица
09/03/2016 |  08:44 ⇒ 08:44 | Autor: B92

Probiotik uz antibiotik, i sedam dana poslije upale

Bakterijske upale zahtijevaju upotrebu antibiotika, ali oni imaju i neželjene efekte. Upotrebom antibakterijskih lijekova ubrzava se razmožavanje patogenih mikroorganizama, što dovodi do pojave ozbiljnih oboljenja.
Tablete - Foto: flickr.com
TableteFoto: flickr.com

Svaka bakterijska upala pluća, sinusa, uha ili grla zahtijeva upotrebu antibiotika, nekada čak i do 15 dana. Iako je njihova primjena tada neophodna, da bi se uništili bakterijski uzročnici, uzimanje antibiotika može da dovede i do pojave neželjenih efekata. Što je upotreba antibiotika duža, veća je mogućnost za pojavu komplikacija.

Osim rezistencije na određenu vrstu antibiotika, toksičnih efekata i drugih komplikacija, antibiotici uništavaju dobre bakterije u crijevima. A dobre bakterije imaju ogromnu ulogu u metabolizmu cijelog organizma, nutriciji i imunitetu.

Doktor Aleksandra Pavlović, specijalista interne medicine gastroenterohepatolog i načelnik Službe za endoskopiju u KBC "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu, kaže da antibiotici djeluju na "dobre" bakterije crijevne flore tako što remete njihovu ravnotežu:

- Upotrebom antibiotika ubrzava se razmožavanje patogenih mikroorganizama, što dovodi do pojave ozbiljnih oboljenja, kao što je pseudomembranozni kolitis.

Uzrast je, kaže ona, takođe, veoma važan za ispoljavanje neželjenih dejstava. Posebno su osjetljiva novorođenčad zbog nezrelosti enzimskog sistema jetre za metabolizam lijekova i nezrelosti bubrega za njihovu eliminaciju.

- U starijoj životnoj dobi imunitet je oslabljen, česte su pridružene bolesti i ova populacija je pod najvećim rizikom, objašnjava dr Pavlović.

- Izuzetno je važno da se antibiotici ne uzimaju na svoju ruku, već sa strogim indikacijama i samo ako ih ordinira ljekar - napominje dr Pavlović.

- Preporuka je da se sa uzimanjem antibiotika započne odmah i uzimanje probiotika, i to jedna kapsula dnevno dok traje terapija, i još barem nedjelju dana duže zbog produženog dejstva antibiotika. Analizirajući rezultate više od 60 studija, kojima je bilo obuhvaćeno gotovo 12.000 pacijenata, kalifornijski naučni tim je nedavno došao do zaključka da se kod osoba liječenih antibioticima zbog raznih oboljenja, od zapaljenja uha do sepse, u 42 odsto slučajeva manje javlja dijareja, ukoliko tokom terapije uzimaju i probiotike.

Razmak od dva sata

Prema rečima dr Aleksandre Pavlović, da bi se ojačala odbrana u crijevima, probiotik se pije poslije kapsule antibiotika:

- Veoma je važno napraviti razmak od najmanje dva sata između uzimanja antibiotika i probiotika jer će u suprotnom antibiotik uništiti i dobre probiotske bakterije.