latinica  ћирилица
09/03/2016 |  12:55 ⇒ 17:38 | Autor: SRNA

U Srpskoj povećan broj oboljelih od glaukoma (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da broj oboljelih od glaukoma u Srpskoj raste, kao i da postoje određeni zastoji kada je riječ o operativnim zahvatima, što bi se trebalo ubrzo riješiti.
Banjaluak - UKC - Bogdanić - Foto: SRNA
Banjaluak - UKC - BogdanićFoto: SRNA

On je novinarima u Banjaluci povodom obilježavanja Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma rekao da Srpska raspolaže odgovarajućim ljudskim i materijalnim resursima kada je u pitanju liječenje ovog oboljenja.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Mirko Stanetić rekao je da ova zdravstena ustanova ima sve uslove za liječenje ovakvog oboljenja, te da im je cilj povećati broj ljekara.

"Naš cilj je da se bolest otkrije u što ranijoj fazi, a uslovi u UKC su znatno bolji nego ranije", dodao je Stanetić.

Načelnik Klinike za očne bolesti u UKC Banjaluka Milka Mavija rekla je da u Banjaluci ima 10.000 pacijenata koji boluju od glaukoma, te da ne postoje podaci o broju oboljelih u Srpskoj, ali ni da mnogo bogatije zemlje poput Švedske nemaju takav registar, što je cilj UKC-a u narednih pet godina.

Ona je dodala da svi pacijenti koji ne liječe glaukom ostaju bez vida, te su veoma bitni preventivni pregledi.

"Simptomi se ispoljavaju kod veoma malog broja pacijenata u obliku akutnog bola oka koji se širi, sa teškim glavoboljama i povišenjem očnog pritiska, dok su kod većine simptomi veoma nejasni kroz neodređeni zamor i peckanje u očima", pojasnila je Mavija.

Ona je dodala da se prvi pravi oftalmološki pregled mora obaviti sa 40 godina, jer je ta populacija najugroženija.

Glaukom je jedno od najčešćih oftalmoloških oboljenja koje, ukoliko se na vrijeme ne otkrije i ne liječi, dovodi do neminovnog sljepila.

Ove godine, kao i prethodnih, Klinika za očne bolesti UKC Republike Srpske zajedno sa Udruženjem oftalmologa Republike Srpske od 7. do 13. marta obilježava Svjetsku nedjelju borbe protiv glaukoma.