latinica  ћирилица
10/03/2016 |  08:19 ⇒ 08:46 | Autor: Agencije

Izraelski špijuni zaglibili u njemačkom blatu

Gradić na sjeveru Njemačke ispostavio je račun izraelskoj vladi u iznosu od 1.263 evra, jer je njihova šlep-služba morala izvlačiti izraelske špijune, koji su se zaglavili na blatnjavom polju u blizini grada.
Zaglavljeni iraelski špijuni -
Zaglavljeni iraelski špijuni

Inače, agenti Mosada su poznati po svojim izrazitim sposobnostima izvlačenja iz svake situacije, ali po svemu sudeći blatnjavo njemačko polje bilo je suviše veliki izazov za njih, piše Lokal.

Ispostaljen račun

Sve se desilo u blizini njemačkog gradića Kvarnbek, kada su dva pripadnika izraelske agencije izazvala pažnju mještana nakon što su se zaglavila u blatu u lokalnom polju. I sve bi ovo bilo zataškano da su oni pristali platiti usluge izvlačenja, što je razljutilo i samog gradonačelnika ovog gradića.

"Da su otišli u svoju ambasadu i rekli da su zabrljali i uzeli pare da plate naše usluge, ništa od toga ne bi bilo.Međutim, oni su previdjeli da su nam napravili trošak i sada smo im ispostavili račun", kaže Klaus Langer, gradonačelnik Kvarnbeka.

Agente na tajnom zadatku prvo je primijetila jedna mještanka, kojoj su od samog početka bili sumnjivi. Naime, oni su vjerovatno bili na zadatku praćenja uranjanja njemačke podmornice u obližnju rijeku, a na upit mještanke šta rade, odgovorili su joj da posmatraju rijeku kako bi odredili putanju regate koja treba da ide kroz ovaj kraj. Međutim, ova žena, za koju mještani kažu da ima "ugrađen detektor laži", posumnjala je u njihovu priču.

"Zaboga, ko bi još na ovakvom terenu i u uskom riječnom koritu uopšte organizovao regatu", rekla je ona gradonačelniku, a zatim ovaj dvojac prijavila policiji. Po dolasku policije oni su pokazali svoje službene legitimacije, kao i dozvole za nošenje oružja. Međutim, problem je nastao kada su krenuli jer su se zaglavili u blatu. Tada su im mještani pomogli da se izvuku, nakon čega su oni jednostavno otišli, ne plativši njihove usluge. Langer kaže da je zbog bahatosti odlučio da račun ispostavi izraelskoj ambasadi u Berlinu, jer su morali anagažovati dodatno ljudstvo za izvlačenje agenata. Gradonačelnik kaže da još nije dobio odgovor iz Ambasade, mada ga je poslao prije sedam dana.

Inače, cijeli incident u gradiću od 1.800 ljudi izazvao je pravu diskusiju među mještanima, jer se mnogi pitaju kako je moguće da naoružani agenti tek tako šetaju suverenom državom kakva je Njemačka.

"Zanimljivo, ali cijela stvar je podijelila grad. Јedni uopšte ne žele da se bave ovim pitanjem, dok drugi žele da znaju kako je moguće da strani agenti tek tako dolaze na naše posjede. Zapravo, cijeli incident je prilično čudan i vidjećemo kakav će ishod biti", kaže Langer. Gradonačlenik je još dodao da sigurno ne bi sve ovo objavljivao u novinama da su agenti bili pošteni i platili izvlačenje iz blata.