latinica  ћирилица
10/03/2016 |  13:05 | Autor: sputniknews.com

Vjeran kao pingvin

Pingvin kojem je 71–godišnji Brazilac spasio život iz zahvalnosti mu se vraća svake godine.
Pingvini (Foto: nationalgeographic.com) -
Pingvini (Foto: nationalgeographic.com)

Žuan Pereira de Souza iz Rio de Žaneira 2011. godine pronašao je na obali mora pingvina koji je bio na samrti. Iscrpljena ptica nije mogla da se kreće, dok su njena peraja bila isflekana naftom.

Brazilac je odnio pingvina kući, okupao ga i nahranio. Nakon toga, čim se ptica - nazvali su je Dimdin - oporavila, Pereira de Souza je želio da je vrati u prirodu, ali je ona ostala da živi sa svojim spasiocem još 11 mjeseci. Nakon zarastanja peraja pingvin je nestao i kroz nekoliko mjeseci se ponovo vratio svome spasiocu.

Svake godine u junu pingvin dolazi svome prijatelju i živi sa njim do februara. Prema riječima Žuana, pingvin je svake godine sve umiljatiji i srećniji prilikom ponovnog susreta.

Biolog koji je uzeo intervju od Pereire de Souze za televiziju "Globo" naveo je da Žuan smatra Dimdina dijelom svoje porodice. Pingvin pri svakom susretu sa Žuanom maše repom i pišti od sreće. Brazilac kaže da on i Dimdin imaju poseban odnos, čim ostavlja hiljade drugih pingvina i dolazi kod njega na dugi vremenski rok.

- Volim pingvine kao svoje dijete i smatram da pingvini vole mene - rekao je on u intervjuu.

Navodno, pingvin odlazi od Žuana u mjesto stalnog boravka ostalih pripadnika te vrste - na obalu Patagonije (Argentina). Magelanski pingvini žive 25 godina i poznati su po vjernosti - oni ostaju sa jednim partnerom do kraja života.