latinica  ћирилица
12/03/2016 |  09:47 | Autor: Agencije

Bugarski "lovac na migrante" (VIDEO)

Dinko Vilev, samozvani lovac na migrante i vođa bande koja patrolira duž teže pristupačnih dijelova bugarsko-turske granice traži od vlasti u Sofiji da mu isplati nadoknadu za migrante koje uhvati. „Svi migranti su džihadisti“, tvrdi Vilev.
Dinko Vilev, bugarski "lovac na migrante" - Foto: Screenshot
Dinko Vilev, bugarski "lovac na migrante"Foto: Screenshot

Bugarski „lovac na migrante“ Dinko Vilev i njegova banda, na motociklima i uz pomoć pasa tragača hvataju migrante koji pokušavaju da se iz Turske prebace u Bugarsku, javila je bugarska nacionalna televizija.

Migranti koje ta grupa uhvati su isprepadani, jer im Vilev preti smrću, piše Dejli mejl.

Govoreći za nacionalnu televiziju, Vilev je rekao da se na taj poduhvat odlučio nakon što je grupa migranata pokušala da mu ukrade motocikl.

Vilev je nabavio i dva oklopna vozila, kako bi se njegova banda lakše kretala kroz teško pristupačne dijelove graničnog pojasa. Nerijetko, u „lov“ idu i na konjima.

Pošto ih uhvati, migrante predaje policiji. On objašnjava da je ta akcija naišla na veoma pozitivne kritike i da želi da regrutuje što veći broj ljudi i na taj način proširi svoju grupu.

„Lovac na migrante“ želi da mu bugarska vlada obezbijedi platu i novčanu nadoknadu za svakog „uhvaćenog“ migranta.

„Јa bih ovaj neobičan poduhvat jednostavno opisao kao sportsku aktivnost, a sportisti nisu nasilni“, objasnio je Dinko Vilev.

Međutim, Helsinški odbor za ljudska prava veoma je oštro kritikovao ovu akciju. Pripadnici tog odreda objasnili su da je poduhvat Dinka Vileva nelegalan i nazvali su ga kriminalcem.

Pristalice ovakvog ophođenja prema migrantima, otvorili su na Fejsbuku stranu na kojoj mu pružaju podršku.