latinica  ћирилица
15/03/2016 |  08:26 | Autor: Blic

Dinosaurusi i danas žive i to kroz kokoške (VIDEO)

Čileanski naučnici otkrili su način da povrate praistorijske fizičke karakteristike dinosaurusa kod današnjih vrsta.
Evolucija dinosaurusa u kokošku - Foto: ilustracija
Evolucija dinosaurusa u kokoškuFoto: ilustracija

Do skoro, jedan od najvećih mitova u nauci je bio taj da su svi dinosaurusi izumrli pre 65 miliona godina. Zahvaljujući novim otkrićima fosila ustanovljeno je da neke od vrsta dinosaurusa nisu potpuno istrebljene, već su evoluirale u ptice koje poznajemo danas.

U eksperimentu "obrnute evolucije" istraživači su izmijenili gene modernih kokoški kako bi izazvali razvoj nogu kakve su imali dinosaurusi.

Ti preci ptica nekada su imali fibulu, dugu spoljašnju kost u potkolljnici, koja se u obliku cijevi protezala sve do članka. Lisna kost, kako se još naziva, vremenom se toliko skratila da je postala kraća od tibije (potkolljnične kosti), pa danas više nije povezana sa člankom.

Ove dvije kosti se nalaze toliko blizu jedna drugoj, da su pojedini istraživači mislili da je u pitanju samo jedna kost. Naučnici su ustanovili da se u embrionalnoj fazi kod ptica razvija prvo fibula, kakva je postojala kod dinosaurusa. Ta kost se skraćuje u daljim fazama razvoja.

Nažalost, "dino-pilići" nisu uspjeli da se razviju do označene faze, ali cilj eksperimenta nije ni bio da uspije da odgaji odrasle jedinke, već da pokuša da odgonetne biološki proces koji se dešavao za vrijeme pretvaranja noge dinosaurusa u nogu savremenih ptica.

U eksperimentu koji je izveo Hoao Boteljo u laboratoriji "Aleksandar Vargas" na Univerzitetu u Čileu, gen je izmijenjen tako da je fibula ostala dugačka i povezana sa člankom, kao što je bila kod dinosaurusa.

Ovaj pokušaj nije bio prvi. Prošle godine paleontolog DŽek Horner je sa svojim američkim timom stručnjaka uspio da razvije dinosaurusovu nogu u embrionu pileta.