latinica  ћирилица
15/03/2016 |  15:58 | Autor: SRNA

Obratiti pažnju pri pripremi, rukovanju i čuvanju hrane

Agencija za bezbjednost hrane BiH preporučila je svim potrošačima da se, s ciljem prevencije oboljenja koja se prenose putem hrane, pri pripremi, rukovanju i čuvanju hrane pridržavaju preporuka nadležnih institucija i da obrate pažnju na sadržaj deklaracije i organoleptička svojstva proizvoda.
Hrana - Foto: RTRS
HranaFoto: RTRS

Povodom 15. marta, Svjetskog dana prava potrošača, Agencija je istakla da je zaštita zdravlja i interesa potrošača primarni cilj svih njenih aktivnosti.

"Propisi o hrani koje Agencija kontinuirano priprema u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH, a dosad ih je doneseno i objavljeno oko 140, usmjereni su na zaštitu interesa potrošača i osiguravaju temelj za informisanje potrošača prije izbora prehrambenih proizvoda koje će konzumirati", saopšteno je iz Agencije.

Cilj ovih propisa, kako se navodi, jeste sprečavanje nečestitih ili obmanjujućih postupaka, patvorenja prehrambenih proizvoda i svih drugih postupaka koji mogu dovesti potrošača u zabludu.

Agencija, kao kontakt tačka međunarodnih sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje, u saradnji s nadležnim inspekcijskim organima u BiH kontinuirano i pravovremeno preduzima mjere otklanjanja ili minimiziranja rizika porijeklom iz hrane u slučaju zaprimljenih informacija o zdravstveno neispravnoj hrani na tržištu BiH.

S ciljem zaštitite zdravlja potrošača u BiH kroz utvrđivanje nivoa ostataka pesticida i njihovih metabolita u hrani biljnog porijekla, te provjere usklađenosti s propisima koji određuju najveće nivoe ostataka pesticida, Agencija i ove godine, u saradnji s nadležnim entitetskim, kantonalnim i inspekcijskim organima Brčko distrikta BiH, planira sprovesti Program kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog porijekla u BiH, navodi se u saopštenju.