latinica  ћирилица
15/03/2016 |  19:37 ⇒ 20:17 | Autor: Agencije

Prodaje se Drakulin dvorac za 11,5 miliona dolara

Dvorac Bran u Rumuniji je dio legende prema kojoj je to dom najpoznatijeg vampira na svijetu, grofa Drakule. Taj dvorac je ponuđen na prodaju po cijeni od 11,5 miliona dolara.
Drakulin dvorac - Foto: ilustracija
Drakulin dvoracFoto: ilustracija

Dvorac Bran nalazi se u zabačenom dijelu Rumunije, a sazidan je u 12. vijeku. Njegovi visoki tornjevi inspirisali su pisca Brama Stokera za radnju horor romana 1897. godine pod nazivom "Drakula". Ali nije samo dvorac bio jedini izvor inspiracije, nego i njegov krvožedni vladar Vlad Drakul.

Sam dvorac je zaista velelepna građevina. Pripada rumunskoj kraljevskoj porodici, koja je njime upravljala tako što ga je pretvorila u muzej. Dvorac Bran je ujedno i najveća rumunska turistička atrakcija, što potvrđuje i oko pola miliona radoznalaca koliko ga godišnje posjeti.  Njegovi sadašnji vlasnici su već zašli u godine i nisu više u stanju da se brinu o dvorcu, pa su odlučili da ga prodaju nekome ko će se dobro brinuti o ovoj atrakciji. Spremni su da ga prodaju za 11,5 miliona dolara, iako su ranije tražili čak 59,3 miliona evra.