latinica  ћирилица
17/03/2016 |  19:24 ⇒ 19:27 | Autor: Večernje novosti

Tijelu treba 150 mikrograma joda dnevno

Nedostatak važnog minerala može da izazove brojne poremećaje. Ako se ne unosi dovoljno ovog minerala, može da dođe do uvećanja štitaste žljezde ili smanjenja njene funkcije...
Јod - Foto: Screenshot
ЈodFoto: Screenshot

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije i Unicefa pokazuju da i u 21.vijeku u mnogim zemljama svijeta postoji problem kontrole deficita joda. Smatra se da oko milion osoba na kontinentu ima probleme vezane za nedostatak ovog minerala.

Јer, u većini zemalja prirodan sadržaj joda u namirnicama nedovoljan je da obezbijedi dnevne potrebe. Јod je esencijalni mikronutrijent koji se u ljudskom tijelu nalazi u količini od 15 do 20 miligrama. Skoro sva količina joda nalazi se u štitastoj žljezdi. Elementarni jod neophodan je za sintezu hormona štitaste žljezde, tiroksina (T4) i trijodtironina(T3). Hormoni štitaste žljezde uključeni su u metaboličke procese skoro svih ćelija u organizmu, a posebno su značajni za razvoj moždanog tkiva.

Prema riječima prof. dr Ljiljane Trajković Pavlović, specijaliste higijene (Institut za javno zdravlje Vojvodine), nedostatak joda u fetalnom periodu i u toku nekoliko prvih godina života može da ima snažan negativan uticaj na razvoj moždanog tkiva i svih drugih posljedica:

- Naročito teške posljedice po plod nastaju ukoliko postoji nedovoljan dotok hormona štitaste žljezde majke preko placentarnog krvotoka u prva dva trimestra trudnoće. Nedostatak hormona štitaste žljezde u tom periodu ima za posljedicu teške neurološke i mentalne poremećaje kao što su gluvoća, loš vid i vrlo ograničen intelektualni kapacitet. Deficit joda u toku posljednjeg trimestra, u periodu ubrzanog razvoja mozga, za posljedicu ima zastoj u rastu i seksualnom razvoju koji su obično udruženi sa blažim neurološkim poremećajima.

Nedostatak joda u ishrani u kasnijem životnom dobu praćen je uvećanjem štitaste žljezde (gušavost), smanjenom funkcijom (hipotiroidizmom) i blažom mentalnom i fizičkom retardacijom. Veličina štitaste žljezde u srazmjeri je sa deficitom joda. To znači, što je deficit joda veći, veći je i volumen štitaste žljezde.

Prema riječima naše sagovornice, sadržaj joda u namirnicama zavisi od sadržaja joda u tlu. Prisustvo veće količine tiocijanta, izocijanata, nitrata, fluorida, kalcijuma, magnezijume, i gvožđa u namirnicama može da omete apsorpciju joda. Veću količinu nitrata, izocijanata i tiocijanta sadrže biljke kupusnjače kao što su kupus, brokoli, kelj, karfiol i mnoge druge biljake. Ukoliko je unos joda optimalan, negativan uticaj navedenih sastojaka se ne očekuje.