latinica  ћирилица
23/03/2016 |  08:08 ⇒ 08:44 | Autor: SRNA

Crna Gora: Tri pacijenta preminula od svinjskog gripa

U Crnoj Gori su registrovana tri smrtna slučaja izazvana svinjskim gripom u ovoj sezoni, rečeno je u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje u Podgorici.
Grip H1N1 - Foto: REUTERS
Grip H1N1Foto: REUTERS

U Crnoj Gori je tokom protekle nedjelje još jedno lice preminulo od svinjskog gripa, a riječ je o sedamdesetpetogodišnjoj pacijentkinji, koja je liječena u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici.

"Riječ je o osobi kod koje je usljed hroničnog oboljenja postojao povećan rizik od razvoja komplikacija gripa. Ona nije bila vakcinisana protiv gripa", istakli su u Institutu.

Kako su saopštili, u odnosu na prethodnu sedmicu bilježi se približno isti broj registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu, a registrovano je 185 oboljelih lica.

S ciljem sprečavanja širenja bolesti na zdrava lica, upozoravaju u ovoj zdravstvenoj instituciji, potrebno je pridržavati se opštih preventivnih mjera.

"Oboljela osoba ne treba da ide na posao, a dijete u školu ili vrtić, već treba da ostane kod kuće do prestanka simptoma. Prilikom kijanja i kašljanja potrebno je prekriti usta i nos papirnom maramicom. Treba održavati higijenu ruku higijenski ispravnom vodom i sapunom, posebno poslije kašljanja i kijanja. U slučaju razvoja teže kliničke slike, javiti se ljekaru", ističu u Institutu za javno zdravlje.