latinica  ћирилица
23/03/2016 |  12:57 ⇒ 14:51 | Autor: RTS

Nivo štetnih gasova kao u doba nestanka dinosaurusa

Ispuštanje ugljenika i drugih štetnih gasova približno je istog intenziteta kao prije 66 miliona godina, u doba dinosaurusa.
zagađenja okoline - Foto: Beta/AP
zagađenja okolineFoto: Beta/AP

Stručnjaci upozoravaju na štetu od globalnog zagrijavanja i podsjećaju da je i čovjek odgovoran za sve što će se desiti.

Naučnici su u novom istraživanju istakli da tempo ispuštanja ugljenika čak zasjenjuje početak najvećeg poznatog prirodnog talasa u fosilnim zapisima od prije 66 miliona godina, koji je možda pokrenuo oslobađanje zarobljenih gasova ispod morskog dna.

Praistorijsko oslobađanje tih gasova sa efektom staklene bašte, izazvalo je rast tempreature od pet stepeni Celzijusovih, a zbog stvaranja kiseline u okeanu morski život bio je ozbiljno ugrožen.

Očigledna je peralela sa trenutnim rizicima od porasta nivoa ugljenika u atomosferi usljed sagorijevanja fosilnih goriva.

- S obzirom na trenutno dostupnu evidenciju, sadašnje stope emisije ugljenika izazvane čovjekovim aktivnostima su bez presedana u posljednjih 66 miliona godina - naveli su naučnici u časopisu Nature Geoscience.

Dinosaurusi su izumrli prije oko 66 miliona godina, najvjerovatnije nakon udara ogromnog asteroida u Zemlju, ali je glavni autor istraživanja, Ričard Zib sa Univerziteta na Havajima, istakao da su geološki zapisi nejasni i da nije poznato koliko je tačno ugljenika emitovano u toj kataklizmi.

Trenutna emisija ugljenika, uglavnom iz sagorijevanja fosilnih goriva, iznosi oko 10 miliona tona godišnje, u odnosu na 1,1 milijardu godišnje u periodu od više od 4.000 godina, prije 56 miliona godina.

Istraživanje u sklopu projekta Ujedinjenih nacija prikazuje da bi prosječna temperatura mogla da poraste i do 4,8 stepeni Celzijusovih do kraja vijeka, izazivajući poplave, suše i jake oluje, ukoliko emisije bude nekontrolisano rasle.

- Naši rezultati sugerišu da će buduća kiselost okeana i mogući efekti na morske organizame biti gore nego u doba dinosaurusa - upozorio je Zib.