latinica  ћирилица
28/03/2016 |  13:03 ⇒ 14:16 | Autor: novosti.rs

Uranijum u Srbiji ubija nemilosrdno

"Svake godine bilježimo porast broja oboljelih od karcinoma za 25 odsto u odnosu na prethodnu", kaže Dr Nebojša Srbljak, kardiolog iz Kosovske Mitrovice, govoreći o posledicama NATO bombardovanja.

Ovako dr Nebojša Srbljak, kardiolog u ZC u Kosovskoj Mitrovici i osnivač NVO "Milosrdni anđeo" koja se bavi podacima o broju oboljelih od maligniteta na KiM, objašnjava da su "oni koji su koristili osiromašeni uranijum morali da znaju kakve posljedice izaziva".

On naglašava da studija njegove organizacije, koja obuhvata period od dvije godine prije i dvije godine poslije bombardovanja, jasno pokazuje da je porast broja oboljelih od malignih bolesti posljedica radioaktivnosti, a ne stresa i drugih loših životnih navika.

- Sjetimo se primjera Italije koja je objelodanila da su njihovi vojnici, koji su boravili na Kosmetu, ozračeni i da je povećan broj hematoloških oboljenja direktna posljedica upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom - kaže dr Srbljak. - Upravo italijanski vojnici u sastavu Kfora bili su raspoređeni tamo gdje je najviše upotrebljavanja municija sa osiromašenim uranijumom, u Peći, Đakovici, na Košarama. Njihove porodice, koliko je meni poznato, dobile su odštetu.

Upotrebom osiromašenog uranijuma tokom NATO bombardovanja nanesena je dugoročna šteta Srbiji i srpskom narodu. Јer, svake godine imamo porast broja oboljelih za oko 25 odsto u odnosu na prethodnu. U prilog ovoj činjenici govore brojke na primjeru obolelih u Kosovskoj Mitrovici, gde je 2011. registrovano njih 185, sledeće 225, a 2013. 250. Zato su se naše sumorne prognoze, izrečene još 2002, da će upotreba osiromašenog uranijuma tokom agresije Zapadne vojne alijanse na SRЈ izazvati epidemiju malignih oboljenja, ispostavile tačnim.