latinica  ћирилица
28/03/2016 |  18:37 | Autor: RTS

Liberland, prvo pivo i moneta, a sada i prodaja parcela

Samozvani predsjednik fiktivne državice Liberland na sedam kvadratnih kilometara sporne teritorije na granici Srbije i Hrvatske, Čeh Vit Јedlička, uveo je nedavno nacionalnu monetu merit, u privredni registar upisao prvo preduzeće, "Orosene", promovisao prvo nacionalno pivo, a sada je riješio da prodaje i parcele.
Liberland (mapa) -
Liberland (mapa)

- Ukupno su do sada dobrovoljni darovi i ulaganja za pola godine od nastanka Liberlanda donijeli skoro 100.000 američkih dolara. Јoš 50.000 dolara investirala je kompanija Liberland setlments korporejšn - rekao je za Mladu frontu Dnes "predsjednik" Јedlička.

Svima koji su poslali novčani poklon ili uložili u izmišljenu mikro državicu Liberland uzvraća sumama u nacionalnim meritima po kursu jedan merit za jedan dolar, a sada im omogućuje da za merite kupe parcele u meandrima Dunava, iako je kontrolu nad tih sedam kvadratnih kilometara do okočanja spora sa Srbijom preuzela prava država Hrvatska.

Јedlička je rekao da računa da će ove godine ulaganja u Liberland dostići 1,5 milion dolara, a dio tih prihoda obezbijedio bi i dobrovoljni porez za preduzeća koja bi odlučila da se upišu u liberlandski privredni registar firmi i zahvaljujući tome počnu da plaćaju porez tu, dobrovoljno, a ne u zemlji u kojoj je do sada bilo njihovo sjedište.

Novac koji se do sada slio u Liberland potrošen je za kupovinu broda, promotivnu kampanju, administrativne troškove i putovanja predsjednika Јedličke sa delegacijom na Kanarska ostrva i u Meksiko.

Јedlička, iz marginalne Stranke slobodnih građana bliske bivšem predsjedniku Češke Vaclavu Klausu, proglasio je državu Liberland u proljeće prošle godine kao zemlju otvorenu za sve koji se rukovode parolom "živi i pusti druge da žive", ne žele da plaćaju porez i da im se država miješa u život. Izuzetak su komunisti i fašisti.

Liberland, koji uspješno živi svoj virtualni život na internetu i društvenim mrežama Јedlička je proglasio, tvrdeći da je to teritorija koje se odriču i Srbija i Hrvatska, znači ničija, zemlja, međutim riječ je o spornoj teritoriji uz Dunav o kojoj dvije zemlje pregovaraju u okviru rješavanja graničnih sporova.