latinica  ћирилица
29/03/2016 |  16:03 | Autor: SRNA

Tokom sezone u Srbiji 19 osoba umrlo od gripa

Direktor Instituta za javno zdravlje "Milan Јovanović Batut" Dragan Ilić potvrdio je da je tokom ove sezone 19 osoba umrlo od posljedica koje se dovode u vezu sa virusom gripa.
Lijek (ilustracija) -
Lijek (ilustracija)

Ilić kaže da su među umrlima i osobe koje nisu pripadale rizičnim grupama, te da niko od preminulih nije bio vakcinisan protiv gripa, što je i dalje glavna preventivna mjera.

Ističući da sezona gripa još nije završena, Ilić je naglasio da je potrebno da se zaštite svi, jer je ove godine u odnosu na prethodne među oboljelim bilo više osoba mlađe životne dobi, prenose beogradski mediji.

U susret toplijem vremenu, kada se po pravilu javlja virus zapadnog Nila, Ilić je rekao da je osnovna preporuka, prije svega, lokalnim zajednicama da primijene mjere kontrole brojnosti komaraca.

"To je prva i osnovna mera jer ne postoji mera vakcinacije", rekao je Ilić.

On kaže da se mora razmišljati i o virusu zika.

"Iako komarci koji prenose taj virus za sada nisu prisutni autohtono na našem području, ima ih u regionu - Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji. Postoji šansa da ljudi koji dolaze odande donesu virus, ukoliko se tamo pojavi", rekao je Ilić.

On je podsjetio da su u Srbiji testirane osobe koje su doputovale iz Brazila sa simptomima sličnim zika virusu, ali da je utvrđeno da nisu zaražene.