latinica  ћирилица
29/03/2016 |  19:10 | Autor: Agencije

Previše kofeina prije začeća povećava rizik od pobačaja

Konzumiranje više od dva napitka s kofeinom dnevno u razdoblju od šest nedjelja prije začeća u nekim slučajevima može izazvati pobačaj, pokazalo je nedavno američko istraživanje.
Kafa - Foto: RTRS
KafaFoto: RTRS

Međutim, naučnici su istakli da istraživanje nije pokazalo nepobitnu povezanost uzroka i posljedica, jer je studija utemeljena na procjenama i opažanjima. Podatak koji se odnosi jednako na buduće očeve i majke može se primjeniti i na razdoblje od prvih šest nedjelja trudnoće, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Fertility and Sterility".

Njeni su autori analizirali podatke prikupljene kod 500 parova iz Mičigena i Teksasa koji su od 2005. do 2009. učestvovali u nacionalnom istraživanju o povezanosti faktora iz okoline (poput hemijskih stvari) i životnih navika s fertilitetom.

Na uzorku od 344 para u kojem je bilo trudnica, uporedili su više faktora - pušenje u trudnoći, konzumiranje napitaka s kofeinom i uzimanje multivitaminskih suplemenata i na kraju istraživanja ustanovili da se 98 trudnoća ili 28 podsto završilo pobačajem.

Procjenili su da je razmjera opasnosti od pobačaja bila veća za 1,74 u slučajevima kada je žena prosječno dnevno konzumirala više od dva napitka s kofeinom, u odnosu na grupu žena koje su pile do dva kofeinska napitka dnevno.

Gotovo ista razmjera rizika - 1,73, uočena je kod partnera koji je u istom razdoblju konzumirao istu količinu kofeina, rekla je dr DŽerman Bak Luis, naučnica s Nacionalnog instituta za zdravlje djece i razvoj, koji deluje u sklopu Nacionalnog instituta za zdravlje.

"Procjenili smo da je razmjera veća od jedan ukazivala na povećan rizik od gubitka fetusa u razdoblju nakon začeća. Međutim, moram istaći da istraživanje nije pokazalo nepobitnu povezanost uzroka i posljedice, ovdje govorimo o našim opažanjima", rekla je Bak Luisova.

Za razliku od kofeina, svakodnevno uzimanje vitaminskih dodataka prije začeća smanjuje rizik od pobačaja, a opasnost je još manja ako suplementi nastave da se uzimaju i tokom prvih nekoliko nedjelja trudnoće, zaključili su naučnici.