latinica  ћирилица
30/03/2016 |  18:13 | Autor: RTS

Australija osvojena, a ne kolonizovana

Univerzitet Novog Јužnog Velsa odbacio je tvrdnje da pokušava da revidira kolonijalnu istoriju time što su u udžbenicima riječi "naseljena" i "otkrivena" zamijenjene sa "osvojena".

U Vodiču za domorodačku terminologiju pomenutog univerziteta ističe se da je na Australiju izvršena invazija, da je okupirana i kolonizovana.

- U vodiču se kapetan DŽejms Kuk opisuje kao prvi Englez koji je mapirao istočnu obalu kontinent, a ne, kako je ranije bio slučaj, da je otkrio Australiju. Takva definicija je prigodnija - objasnio je portparol univerziteta za Bi-Bi-Si.

Kapetan Kuk je istočnu obalu Australije proglasio britanskom 1770. godine, što je 160 godina nakon prvog mapiranja i istraživanja koje su sproveli Holanđani.

Na kontinentu je već živjelo više od 250 aboridžinskih plemena, svako sa svojim jezikom, običajima i teritorijom.

Od britanskog iskrcavanja počeo je proces otimanja zemlje najčešće sprovođen tako što su Aboridžinima osporavana prava na svojinu, državljanstvo i jednak status.

Autori udžbenika objašnjavaju da svi učesnici akademskog programa umnogome zavise od jezika i izraza koje koriste i da je zbog toga važno obratiti pažnju na termine.

Dalje se navodi da je poželjno koristiti izraz "domorodački narod Australije" ili "aboridžinski narodi" umjesto "Aboridžini". Osim toga, ne savjetuje se korišćenje riječi, poput "primitivni", "jednostavni" i "preistorijski" prilikom objašnjavanja kulture i običaja.

Objašnjava se i da ne treba koristiti termin "nomadski" jer implicira da domodački narod nije bio trajno nastanjen, što su engleski došljaci isprva iskoristili (doktrina terra nullius) da bi opravdali okupaciju zemlje.