latinica  ћирилица
02/04/2016 |  11:58 | Autor: RTRS

Šta se dešava u vašem tijelu kada gladujete? (VIDEO)

Odavno je poznato da preskakanje obroka nije preporučljivo za osobe koje vode računa o svom zdravlju.
Hrana - Foto: Facebook
HranaFoto: Facebook

Međutim, šta se dešava kada čovjek potpuno prestane da uzima hranu?

Video "Asap Science" objašnjava kroz koje faze prolazi organizam u tom slučaju.

U prvih šest sati, sve normalno funkcioniše. Vaše tijelo počinje da razlaže glikogen – zalihe “energije“ – na glukozu, koju ćelije koriste kao gorivo. Oko 25 odsto energije dobijene ovim putem koristi isključivo mozak, dok ostatak odlazi na mišiće i crvena krvna zrnca.

Međutim, poslije šest sati gladovanja, ovaj proces se obustavlja, pošto se zalihe glikogena prazne. U ovoj fazi, tijelo ulazi u proces ketoze, jer tijelo mora da razlaže mast, kako bi došlo do energije. Masnoće se razlažu na masne kiseline koje mozak ne može da iskoristi direktno, pa signalizira tijelu da ih dalje razloži na ketone. Samo 75 odsto energije potrebne za rad mozga može da potiče od ketona, što znači da bez glukoze, imate slabije kognitivne funkcije.

Važno je znati da ne morate gladovati, kako biste ušli u stanje ketoze. Mnogi ljudi prolaze kroz ovu fazu ako su na ishrani siromašnoj ugljenim hidratima ili se bave intenzivnom fizičkom aktivnošću koja troši sve ugljene hidrate dobijene kroz hranu.

Poslije 72 sata gladovanja, nećete se osjećati samo umorno i bezvoljno, nego će mozak početi da razlaži i mišiće u vašem tijelu. Proteini se razlažu na aminokiseline koje se mogu pretvoriti u glukozu.

Kod žena koje dugo gladuju, često se gasi i menstrualni ciklus, jer tijelo pokušava da štedi energiju. Smanjuje se gustina kostiju i gubi se seksualni libido.

Poslije nedjelju ili dvije gladovanja, imuni sistem je toliko izmučen nedostatkom vitamina i minerala, da mnogi umru zbog bolesti. U suprotnom, tijelo nastavlja da troši samo sebe, dok ne preostane ništa od glukoze, masti i mišića i čovjek koji gladuje uglavnom umire od srčanog udara. To je i najčešći način na koji umiru osobe oboljele od anoreksije.

Gladovanje može dovesti do smrti već poslije 20 dana, ali su zabilježeni slučajevi preživljavanja i do 70 dana bez hrane. Šanse za preživljavanje u velikoj mjeri zavise od hidriranosti, ali i masnih naslaga.

(Huffington Post)