latinica  ћирилица
03/04/2016 |  13:58 | Autor: BETA

Češka je "raj" za nezdravi stil života

Češka je postala pravi raj u Evropskoj uniji za sve koji ne žele da žive zdravo, prija im nezdrava hrana, puše ili piju alkohol, dok Finska od svih 28 članica najviše reguliše potrošnju nezdravih proizvoda zakonima, smjernicama, upozorenjima i zabranom reklame, utvrdila je najnovija švajcarska studija.
Pivo (Foto: Thinkstock) -
Pivo (Foto: Thinkstock)

Češka je oznaku luka slobode i raj za sitne poroke prema studiji švajcarskog instituta "Epicenter" zaslužila zato što ne ograničava nikako alkoholna pića u restoranima, dozvoljava da se reklamiraju elektronske cigarete kao zdrave, a ne sprečava ni reklame alkohola, posebno piva koje je oporezovano veoma niskom stopom.

Dostupnost nacionalnog češkog alkoholnog pića, piva, na koje Česi, a i njihova država gledaju kao na "tečni hljeb", a na pivare kao na važnu privrednu granu, donosi Česima svake godine prvenstvo na listama najvećih svjetskih pivopija, a visoko su zahvaljujući tome i na listi naroda najvećih ljubitelja alkoholne kapljice.

Česi sa 144 litara popijenog piva godišnje po glavi stanovnika i prošle godine su proglašeni najvećim pivopijama, ispred Nijemaca koji popiju 107 litara i Austrijanaca čija godišnja potrošnja je 106 litara piva po glavi stanovnika.

Liberalne zemlje EU u koje švajcarska studija u šali ubraja sve koji nisu nepušači, apstinenti i vegetarijanci su uz Češku još i Njemačka, Luksemburg, Holandija, Slovačka, Austrija i Bugarska.