latinica  ћирилица
04/04/2016 |  08:25 | Autor: B92

Astronomi na pragu otkrića velike tajne svemira

Ovo je prva zvijezda koja umire u poznatom dijelu svemira, a koja nije obavijena debelim slojem vodonika i helijuma koje zvijezde ispuštaju kada ostanu bez "goriva" i kada počnu da umiru.
Zvijezda "prožire" planetu (ilustracija) -
Zvijezda "prožire" planetu (ilustracija)

Nedavno je u galaksiji daleko od naše otkrivena malena zvijezda, takozvani "bijeli patuljak". Zvijezda se sastoji uglavnom od materije koja ne sadrži elektrone u sebi, a njen sjaj ponekad je veći i od 100 sunčevih.

Astronomi vjeruju kako će "bijeli patuljak", službenog naziva Doks, koji se nalazi u sazvežđu Drako koji je oko 1200 svjetlosnih godina udaljen od naše galaksije, a čija je atmosfera sastavljena od 99.9 odsto kiseonika, otkriti tok evolucije zvijezda.

Ovo je prva zvijezda koja umire u poznatom dijelu svemira, a koja nije obavijena debelim slojem vodonika i helijuma koje zvijezde ispuštaju kada ostanu bez "goriva" i kada počnu da umiru.

Poznato je da zvijezde nestaju tako što propadaju same u sebe, što dovodi do zagrijavanja koje pak pogoduje širenju velike količine gasova.

Nakon ključanja ostanu vruća, gusta, jezgra zvijezde koju onda nazivamo "bijelim patuljkom". Takve zvijezde obično imaju atmosferu u kojoj dominiraju vodonik i helijum, kao i gasovi koji plutaju na vrhu atmosfere zvijezde i stvaraju debeli sloj koji blokira naš pogled u njihovu unutrašnjost.

Astronomi iz Brazila i Njemačke otkrili su "bijelog patuljka" koji ne sadrži ni vodonik ni helijum, što će im omogućiti lakše proučavanje jezgra zvijezde koja neogrnuta gasovima, pruža jedinstven pogled na život zvjezdanog tijela u njegovim završnim fazama postojanja.

Nova otkrića

Upravo bi ovaj "bijeli patuljak" mogao promijeniti dosadašnja saznanja o evoluciji zvijezda i otkriti šta se događa kada zvijezda umire.

- Našli smo samo jednu ovakvu zvijezdu i zbog toga je ovo otkriće vrlo rijedak događaj. Ova će nam zvijezda pružiti mogućnost izvođenja testova radi otkrivanja evolucijskog puta bijelih patuljaka - rekao je profesor Kepler de Souza Filo Oliveira s Univerziteta Rio Grande do Sul u Brazilu, koji je vodio istraživanje.

Istraživači nisu sigurni zbog čega se Doks svojom strukturom toliko razlikuje od ostalih mrtvih zvijezda, ali imaju par teorija. Јedna mogućnost je da je gravitaciona sila obližnje zvijezde na sebe preuzela Doksov helijum i kiseonik.

Druga mogućnost je da je u zvijezdi, u posljednjim trenucima, izbila ogromna eksplozija, pa je zbog njene jačine, zajedno s plazmom u svemir izbacila lakše elemente kao što su kiseonik i vodonik.

Zvijezda Doks je otkrivena kao dio projekta mapiranja svemira uz pomoć 2,5 metara širokog optičkog teleskopa, a do sada je otkriveno preko 32000 bijelih patuljaka, prenosi Indipendent.